Stylowo i Zdrowo

#1 Zdrowy dietetyczny jadłospis na cały dzień

  11.08.2015   25
Kolejne nowości na blogu! Postanowiłam, że od czasu do czasu będę dodawać zdrowy jadłospis na cały dzień z przepisami na pyszne zdrowe i lekkie dania. Wszystkie dodawane jadłospisy znajdziecie w zakładce ODŻYWIANIE-DIETY Moja dieta oscyluje w granicach 1700 kcal – 1800 kcal i o takiej kaloryczności będą jadłospisy. Inspiracje na dania czepię z książek i internetu, składniki dobrane są pod moje potrzeby i moje upodobania, ale jeśli przepisy przypadną Ci do gustu korzystaj do woli.
Moja dieta składa się z czterech posiłków jedzonych w miarę równych odstępach czasowych ( 7.00, 11.00, 15.00, 19.00 ), bo tak jest mi najwygodniej. Poprzednio preferowałam 5 posiłków, ale obecnie najwygodniej jest jeść mi 4 posiłki.
ŚNIADANIE
Twaróg z suszonymi pomidorami i bazylią + 2 kromki chleba żytniego 
Składniki:
120 g półtłustego sera twarogowego
ok. 40 g suszonych pomidorów
1/2 kubeczka jogurtu naturalnego 
sól, pieprz, dowolne przyprawy,
2 kromki chleba żytniego (ok 70 g)
2 listki sałaty (opcjonalnie)
Przepis: Bazylię siekamy, a suszone pomidory kroimy w kosteczkę. Ser twarogowy rozgniatamy widelcem, mieszamy z jogurtem naturalnym, bazylią i suszonymi pomidorami. Doprawiamy solą i pieprzem. Twarożek nakładamy na kromki chleba z listkami sałaty.
II ŚNIADANIE
Naleśniki z twarogiem i bananem
Składniki na 2 porcje:
5 łyżek mleka sojowego
5 łyżek wody
1 jajko
4-6 łyżek mąki razowej
1 łyżeczka rafinowanego lub nierafinowanego oleju kokosowego
sól
ksylitol
200 g chudego twarogu
1/2 banana (ok. 40g)
1/2  łyżeczka miodu (ok. 6 g)
Przepis: Mleko wodę i jajko dokładnie połącz ze sobą, dodaj mąkę razową i dobrze wymieszaj. Rozgrzej patelnię na oleju kokosowym. Olej z patelni przelej do mieszanki i wymieszaj. Usmaż naleśniki.
Twaróg połącz za pomocą blendera z bananem i miodem na gładką, jednolitą konsystencję. Posmaruj naleśniki twarogiem i złóż w trójkąty. 
Te naleśniki świetnie smakują na zimo i idealnie nadają się na drugie śniadanie do pracy!
OBIAD
Pulpety drobiowe w sosie pomidorowym z kaszą gryczaną i kapustą kiszoną 
Składniki na 1 porcję:
100 g mięsa mielonego z indyka
1 jajko
2 łyżki płatków owsianych (ok. 20g)
1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
ząbek czosnku
1/2 małej cebulki
sól, pieprz, bazylia do smaku
250 ml 100% przecieru pomidorowego
Przyprawy: cebula suszona, czosnek suszony, bazylia, pomidory suszone, ziele angielskie
ok. 50 gram kaszy gryczanej
surówka z kapusty kiszonej z jabłkiem, marchewką i łyżeczką oliwy z oliwek
Przepis: Cebulkę drobno posiekać i zeszklić na patelni, czosnek przecisnąć przez praskę. Mięso mielone połączyć z jajkiem, płatkami owsianymi, natką pietruszki, cebulą i czosnkiem. Doprawić solą, pieprzem i bazylią. Wszystko dokładnie wymieszać i uformować pulpeciki. Wszystko obsmażamy na patelni bez tłuszczu (na wodzie). 
Przecier pomidorowy połączyć z suszoną cebulą, czosnkiem, bazylią, suszonymi pomidorami i zielem angielskim. Do sosu dodać obsmażone pulpeciki i gotować na małym ogniu przez ok. 20 minut.
Kaszę gryczaną przepłukać zimną wodą i ugotować. Kapustę kiszoną połączyć ze startą marchewką , jabłkiem i łyżeczką oliwy z oliwek. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
KOLACJA
Zielony koktajl 
Składniki na 2 porcje:
1/2 grejpfruta
1/2 cytryny
1/2 zielonego jabłka
1 ogórek
garść liści sałaty, rukoli lub rzeżuchy
kilka listków mięty
1 łyżeczka nasion chia
2 łyżeczki sproszkowanych alg
1/2 szkl. wody kokosowej
kostki lodu
Przepis: Wszystkie składniki zblenduj na gładką masę.
Cały jadłospis to ok. 1800 kcal. Przygotowany jest pod moje upodobania i potrzeby. Możesz traktować go jedynie jako przykładowy jadłospis. Składniki, które preferuje są świeże lub/i pochodzą od sprawdzonych producentów.
Jeśli potrzebujesz pomocy w doborze diety napisz do mnie, chętnie pomogę. Wejdź w zakładkę KONTAKT, tam znajdziesz informację jak możesz się ze mną skontaktować.
Podziel się:
Komentarze (25):
  1. Monika pisze:

    Świetny post, może więcej takich? Na pewno wypróbuję przepis na twarożek z pomidorami 🙂 Pozdrawiam i zapraszam do siebie, buziaki! ♥

  2. Ale pyszności nam tu pokazałaś 🙂

  3. Aleksandra. pisze:

    Pomysł super, na pewno znajdę cos dla siebie 😉

  4. Właśnie szukałam pomysłu na nowy koktajl a tu proszę 😉

  5. ależ narobiłaś apetytu 😉

  6. Anonimowy pisze:

    Olej kokosowy lepiej zastosować nierafinowany – jest zdrowszy.

  7. A ja bym chciała jadłospis dla osób z niedoczynnoscią tarczycy.

    1. Pomyślę nad tym 🙂

  8. A ja bym chciała jadłospis dla osób z niedoczynnoscią tarczycy.

  9. misskitin pisze:

    Świetny post! Z chęcią wykorzystam Twoje pomysły! U mnie jest wiecznie problem z dietą, bo jakoś ciężko mi zrezygnować z małych przyjemności do kawy :-/

    Pozdrawiam 🙂

  10. Anonimowy pisze:

    hahahaaaaaa, jak czytam takie "idealne jadłospisy" pseudodietetyków to aż mi żal ludzi którzy w to uwierzą…

    twaróg, twaróg, twaróg – gdzie jeszcze zaproponuje twaróg? na obiad też? 😉
    sól? ja bym nie zalecała.
    a kolacja? to raczej podwieczorek a nie kolacja.

    pozdrawiam!

    1. Nie, na obiad jest mięso z indyka.
      Nie jestem dietetykiem choć owszem mam skończone dwa kursy dietetyczne.
      Idealny jadłospis dla mnie, dla ciebie może być jedynie przykładowy, co podkreśliłam na początku i na końcu wpisu. Jak już napisałam we wpisie, jadłospis dobrany jest pod moje upodobania i moje smaki. Jestem zdrowa, dużo ćwiczę i takie mam smaki, dlatego ani twaróg ani sól mi nie szkodzą.
      Jeśli ktoś źle czuje się po twarogu lub spożywa za dużo soli nie musi korzystać z mojego jadłospisu…
      A według Ciebie czym powinnam się żywić?

  11. Bardzo mi się podobają przepisy, są proste i kolorowe, od razu przyciągają oko 🙂 Mam ochotę na pulpeciki z indyka, muszę na dniach sobie podobne przygotować 🙂

  12. Anonimowy pisze:

    Witam, jadłospis super – bardzo smaczny i przydatny. Mam takie pytanie ponieważ wiele osób mówi, że owoce powinno jeść się w pierwszej części dnia, co o tym sądzisz pod kątem wieczornego koktajlu?

    1. Nie wiem co mam o tym myśleć, słyszałam takie plotki, że nie wolno bo gniją w żołądku itp. Aczkolwiek nie znalazłam jeszcze pokrycia tego w badaniach naukowych. Jeśli coś na ten temat znajdę dam znać. Na pewno ograniczam zjadane ilości owoców wieczorem, ale kiedy jestem po treningu, braki glikogenu uzupełniam owocami.

  13. Kornelia pisze:

    Odpowiedziałam u mnie na Twój komentarz! Z tego, co widzę mamy podobne upodobania co do jedzenia, bo ja tak samo 4 posiłki w mniej więcej podobnych odstępach czasowych. To jest bardzo wygodne, bo organizm już nauczył się i wie, kiedy domagać się jedzenia. Świetny post! 🙂

  14. Zdjęcia są cudne i zachęcają do przyrządzenia tych cudów 🙂 🙂 🙂 Aż mi ślinka cieknie, jak widzę te pyszności, hehe 😉 ..widzę, że mamy taką samą solniczkę i pieprzniczkę 😉 😉 😉

  15. Też lubię tworzyć takie jadłospisy, to jednocześnie ciekawe i mega smakowite wyzwanie 🙂

  16. Bardzo ciekawe przepisy, na pewno spróbuję naleśników! 🙂
    http://zosiaskrzypczak.blogspot.com/ [KLIK]

  17. Swietny post! 🙂 (przepraszam za bledy ale nie mam polskiej klawiatury 🙂 ) Zapraszamy na naszego bloga i zachecamy do obserwowania go! 🙂
    polishhotties.blogspot.com

  18. Paulina pisze:

    Zrobiłam naleśniki i pulpety. Połączenie banana i sera białego jest świetne, zrezygnowałam tylko z miodu, bo wolę lekko kwaśny smak. Pulpety wyszły mi lekko kanciaste, bo mimo że dodałam więcej mięsa niż w przepisie i wbiłam naprawdę malutkie jajko to farsz rozlatywał się, ale to lekcja na przyszłość, były smaczne. Dziękuję! 🙂

  19. Elinaaa pisze:

    Jejku już mam ochotę zabrać się za te naleśniki! Już przynajmniej wiem co będę sobie robić do szkoły jak zacznie się nowy rok szkolny ✌

Dodaj komentarz:

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Instagram @stylowoizdrowo