Węglowodany w dużym skrócie

węglowodany

Pora na trzecią dawkę informacji, tym razem WĘGLOWODANY (obok tłuszczów i białek). Temat bardzo obszerny, ale skupie się tylko na najważniejszych według mnie informacjach na ten temat.

Węglowodany są trzecią grupą makroskładników, której nie wolno nam pomijać w naszej diecie. Całkowite zrezygnowanie z nich lub ich ograniczenie (w dużym stopniu)  powoduje, że czujemy się zmęczeni i nie mamy na nic siły. To tylko odczuwalne symptomy braków węglowodanów w naszym organizmie, w rzeczywistości możemy doprowadzić do bardzo poważnych powikłań.

Węglowodany to energia, którą żywi się nasz organizm, dlatego nie wolno nam o tym zapominać. Nasz organizm przekształca węglowodany i w formie glukozy wchłania się do krwiobiegu. Glukoza jest wyłącznym źródłem energii dla komórek układu nerwowego (mózgu) oraz krwinek czerwonych. Mózg dorosłego człowieka zużywa około 140 g glukozy na dobę, a krwinki czerwone około 40 g/dobę. Węglowodany spożywane w nadmiarze są przekształcane w tłuszcze i w tej postaci odkładają się w organizmie człowieka, prowadząc do otyłości!

Po spożyciu węglowodanów w naszym organizmie następuje uwolnienie insuliny, która m.in. stabilizuje poziom glukozy we krwi, ale nie tylko –>Więcej na temat roli insuliny znajdziecie TU!

W naszej diecie ważne jest jakie węglowodany spożywamy i w jaki sposób je łączymy z innymi makroskładnikami.

PODZIAŁ WĘGLOWODANÓW

węglowodany

FUNKCJE

Trzeba również pamiętać jak wiele ważnych funkcji pełnią węglowodany w naszym organizmie.

ZAPOTRZEBOWANIE

Zapotrzebowanie na węglowodany wynosi ok. 50-60% wartości
energetycznej dziennej racji pokarmowej dorosłego człowieka. W zależności od tego czy chcemy schudnąć, przytyć, czy utrzymać naszą wagę ciała musimy pamiętać o odpowiednim doborze węglowodanów, białek oraz tłuszczów.

Jeśli chcemy przytyć, najlepiej będzie jeśli dużo cukrów prostych, które bardzo szybko zostają przemienione przez nas organizm w tłuszcz. Tak więc, gdy naszym celem jest zrzucenie zbędnych kilogramów unikamy węglowodanów prostych i zastępujemy je węglowodanami złożonymi. Najprościej jest, gdy już jesteśmy zadowoleni z naszej wagi i wyglądu, i naszym celem jest tylko utrzymanie takiego stanu rzeczy. Staramy się wtedy, żeby ilość przyjmowanych zdrowych kalorii była odpowiednia dla naszego zapotrzebowania.

ŹRÓDŁA WĘGLOWODANÓW ZŁOŻONYCH W POŻYWIENIU

  • otręby
  • kiełki pszeniczne (orkisz)
  • jęczmień (kasza jaglana)
  • kukurydza (mąka kukurydziana)
  • gryka (kasza gryczana)
  • owies (owsianka)
  • ryż brązowy
  • amarant

Owoce – tylko nieliczne owoce zawierają węglowodany złożone, większość owoców składa się z cukrów prostych, najłatwiej przyswajanych. Do tych nielicznych możemy zaliczyć:

  • pomarańcze
  • śliwki
  • gruszki
  • grejpfruty
  • morele

Warzywa – to jedno z najlepszych źródeł węglowodanów złożonych, jednymi z najlepszych są:

  • brokuły
  • kalafior
  • szpinak
  • rzepa
  • bakłażany
  • ziemniaki
  • bataty
  • marchew
  • cebula
  • sałata
  • seler
  • ogórki
  • kapusta
  • karczochy
  • szparagi

Natomiast z roślin strączkowych:

  • soczewica
  • fasola
  • groch
  • czarna fasola
  • soja

Dla bardzo ciekawskich i żądnych wiedzy polecam również artykuł na temat węglowodanów, funkcji, podziału itp. :  http://dieta.mp.pl/zasady/show.html?id=68205

Główne źródła:
http://zdrowezywienie.w.interia.pl/weglowodany.htm
http://prawdaxlxplzdrowie.wordpress.com/2012/10/21/weglowodany-zlozone-i-proste/
http://zdrowie.gazeta.pl/Zdrowie/1,101460,2158384.html#TRrelSST

Powiązane posty

Jak rozłożyć makro na posiłki?

Rozkład makro w diecie określa, jaki procent całkowitej liczby kalorii pochodzi z każdego z grupy makroskładników, czyli węglowodanów, tłuszczy i białka. Zrównoważone spożycie makroskładników jest

Jedna odpowiedź

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *