5 zasad żelaznej odporności

Pora jesienno-zimowa to okres, kiedy ważne jest wzmocnienie naszego organizmu. Pokaże wam jak możemy pomóc w tym naszemu organizmowi. Nie dajmy się zwieść reklamom, zachęcającym do korzystania z tabletek, żelków i innych wymysłów niby wzmacniających nasz organizm.

Od kiedy zmieniłam swoją dietę i swoje wcześniejsze przyzwyczajenia,  powiem szczerze nie pamiętam, kiedy ostatnio chorowałam. Postanowiłam się podzielić z wami moimi sposobami na uniknięcie choroby. Przeglądając strony internetowe w poszukiwaniu artykułów o wzmocnieniu odporności naszego organizmu, na każdej z nich znalazłam inne porady, jednak wszystkie dotyczyły jedzenia, jedni polecają czosnek, inni miód itd.

Niepodważalne jest to, że dla wzmocnienia naszego organizmu najważniejsza jest odpowiednio zbilansowana dieta i zadbane jelita. Jest to bezdyskusyjne i poparte wielokrotnymi badaniami. Kiedy nasz organizm jest w równowadze nie ma możliwości, żebyśmy zachorowali. Nieprawidłowe odżywianie jak i niewłaściwe zachowania powodują, że duży stopniu chorujemy na własne życzenie!

Należy również pamiętać o tym, że jedzenie tylko czosnku nie wzmocni naszego organizmu jeśli zapomnimy o całej reszcie. Żeby nasz organizm, codziennie dzielnie stawiał czoła chorobom musimy o niego zadbać na każdej płaszczyźnie życia.

Stworzyłam więc 5 zasad żelaznej odporności.

Może nie do końca chodzi mi o wzmocnienie naszego układu immunologicznego, który odpowiada za obronę naszego organizmu, a raczej o zabiegi dzięki którym unikniemy częstych przeziębień czy poważniejszych chorób.

odpornosc

__________________________________________

Odpowiednie żywienie odgrywa w naszym życiu bardzo ważną rolę. Jeżeli produkty, które jemy, są odpowiednio dobrane i pełnowartościowe wiemy, że odżywiamy się zdrowo. Kiedy jesteśmy zdrowi, a każda nasza komórka jest odpowiednio nawodniona i odżywiona jesteśmy radośni i mamy dużo energii. Takie są efekty odpowiednio skomponowanej, zdrowej diety, której podstawą są białka, tłuszcze i węglowodany. To podstawowe makroskładniki diety, na temat których każdy powinien mieć przynajmniej minimum wiedzy pozwalającej na prowadzenie zdrowego trybu życia.

Powiązane posty

Jak rozłożyć makro na posiłki?

Rozkład makro w diecie określa, jaki procent całkowitej liczby kalorii pochodzi z każdego z grupy makroskładników, czyli węglowodanów, tłuszczy i białka. Zrównoważone spożycie makroskładników jest

13 odpowiedzi

    1. Kiedyś często chorowałam i ciągle łapałam jakieś przeziębienia. Zmieniłam dietę i bardziej zaczęłam wsłuchiwać się w swój organizm i jego potrzeby, widzę różnicę. Nie pamiętam kiedy miałam katar, chrypę, kaszel…

    2. Chodziło mi o to, że wypełniam powyższe zasady, a i tak choruję, samym przestrzeganiem tych zasad mało kto poprawi sobie odporność. Zawsze trzeba dojść do tego czego Ci brakuje – najczęściej jakieś witaminy.

  1. dokladnie, dzieki nim mozemy jedynie zadbac o to, aby nie zachorowac, ale i tak jak spotykamy full zarazkow w aubusach, szkole, uczelni, windach to i tak zachorujemy i nie ma nic do tego ubieranie itp. Dobrze jest sie czyms wspomoc. gdy bierze choroba ja polecam aspiryne c bajera, chorobsko wzielo mnie w sobote, pilam ja 2 razy dziennie i w pon bylam zdrowa 🙂 a zwykle choruje nawet tydziej-dwa…

    1. Oczywiście, że są takie sytuacje kiedy trudno jest uniknąć zarazków. Najważniejszy jest ten moment kiedy czujemy, że już coś jest nie tak, wtedy właśnie dobrze jest się czymś wspomóc. Fajnie, że o tym napisałaś 🙂

  2. Ja co roku wzmacniam odporność suplemetami diety z witaminą C, ubieram się ciepło – odpowiednie do pogody, zdrowo się odżywiam, a i tak zawsze mnie coś złapie 😛

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *