24.12.13

Dietetyczne menu wigilijne

Wigilia, to bardzo wyjątkowy czas. To dzień, który spędzamy wraz ze swoją rodziną, słuchamy kolęd, łamiemy się opłatkiem i składamy sobie życzenia. Święta Bożego Narodzenia to najpiękniejszy okres w całym roku.
Cały ten świąteczny pośpiech znika, gdy zasiada się do wigilijnego stołu. Tradycja przygotowywania 12 potraw jest obecna w moim domu.

Zapewne wasze wigilijne menu jest już dokładnie zaplanowane, ale dla tych spóźnionych i bez pomysłów na wigilijną kolację mam propozycję 12 dietetycznych potraw wigilijnych wraz z ich kalorycznością.
Pamiętajcie tylko, jeśli macie zamiar skosztować każdej z potraw róbcie to z umiarem i nakładajcie sobie małe porcje.


1. Barszcz z uszkami  28 kcal w 100g barszczu,  186 kcal w 100g uszek
Składniki:
Barszcz:
 4 kg buraków
 1 główka czosnku
skórka chleba razowego 
3 jabłka 
1 cebula
sól
pieprz
ziele angielskie
majeranek
1 litr bulionu z warzyw 
Uszka:
1 szklanka mąki
1 jajko
3 dag suszonych grzybów (ugotowanych)
2 łyżki oliwy
1 cebula


Buraki umyć i obrać ze skórki, pokroić na cienkie plasterki. Włożyć do słoika razem
z czosnkiem i chlebem, po czym zalać 3 litrami ciepłej przegotowanej wody. Odstawić na 3 dni w temperaturze pokojowej, usuwając tworzący się nalot. Następnie wstawić zakwas do lodówki. 

Bulion z warzyw, przyprawy, jabłka i cebulę wlewać do zakwasu (w proporcji 1: 1). Wszystkie składniki gotować ok. 20 minut, a następnie odcedzić. Zagnieść ciasto z mąki, jajek i wody. Odstawić pod przykryciem. Grzyby pokroić w drobną kosteczkę i z pokrojoną cebulą podsmażyć na patelni, po czym doprawiamy wszystko do smaku. Z rozwałkowanego ciasta wyciąć kwadraciki i na każdym położyć łyżeczkę farszu. Skleić w trójkąty i zawinąć w uszka. Gotować je w osolonej wodzie i dodać do barszczu.


2. Karp w galarecie   85 kcal w 100g
Składniki:
1kg karpia,
300g cebuli,
250g marchwi,
120g pietruszki,
100g selera,
100g pora (biała część),
10g żelatyny,
20g masła

Warzywa obieramy, kroimy i podsmażamy na maśle, dodajemy wodę i dusimy pod przykryciem przez 10minut.  Dodajemy głowę i ogon karpia, zalewamy wrzątkiem, dosypujemy przyprawy (tymianek, liść laurowy, 3 ziarenka ziela angielskiego i 4 ziarenka pieprzu) i gotujemy przez ok. 30 minut na niewielkim ogniu. Pod koniec gotowania dodajemy 2-3 łyżki soli. Wyjmujemy głowy i ogon karpia z wywaru, dokładamy do garnka dzwonka i na niewielkim ogniu gotujemy przez ok. 15 minut. Ostrożnie wyjmujemy dzwonka z wywaru, odcedzamy łyżką cedzakową warzywa i przyprawy, na koniec przelewając wywar przez gęste sito lub durszlak wyłożony lnianą ściereczką. Odcedzony wywar doprawiamy sokiem z 1/2 cytryny, zagotowujemy i przez 5 minut trzymamy na ogniu. Odlewamy 1 łyżkę do kieliszka
i wstawiamy na 10 minut do lodówki. Jeśli nie stężeje, do garnka dodajemy rozpuszczoną
w niewielkiej ilości wody żelatynę. Dzwonka układamy na półmisku dekorujemy warzywami
z gotowania i zalewamy wywarem Wstawiamy półmisek do lodówki lub chłodnej spiżarni na kilka godzin do stężenia.


3. Kompot z suszu 35 kcal w 100g
Składniki:
100g suszonych jabłek,
36g miodu,
50g śliwek suszonych,
50g gruszek suszonych,
50g rodzynek,
2l wody
przyprawy (imbir, cynamon, gałka muszkatołowa, skórka z pomarańczy).

Mieszankę owoców zalewamy przegotowaną wodą tak, aby lustro wody znajdowało się 2-3 cm nad owocami. Odstawiamy na 2 godziny, po czym gotujemy około 20 minut. Dodajemy miód i przyprawy.


4. Pierogi z kapustą 104 kcal w 100g
Składniki:
ciasto:
200g mąki pszennej
150g mąki żytniej
1 jajko
nadzienie:
1kg kapusty kiszonej,
150g cebuli,
30g ugotowanych grzybów suszonych,
10g masła

Kapustę, grzyby i cebulę drobno pokroić, podsmażyć na maśle, podlać wywarem z gotowania grzybów i dusić pod przykryciem. Doprawić solą i pieprzem. Z mąki, jajka i wody zagnieść ciasto. Po wyrobieniu ciasto rozwałkować, wycinać szklanką krążki. Na każdy nałożyć ostudzone nadzienie i mocno zlepiać brzegi. Pierogi gotować w osolonej wodzie ok. 4 minut.


5. Rolmopsy z papryką 109 kcal w 100g
Składniki:
500g śledzi solonych,
400g cebuli,
300g papryki czerwonej,
ocet i sok z cytryny

Śledzie zalać zimną wodą i namoczyć przez 12 godzin. Płaty starannie umyć, osuszyć, na każdym położyć plaster cebuli i kawałek papryki. Zwinąć w rulony i spiąć wykałaczkami, włożyć do słoja, skropić odrobiną octu i cytryny. Odstawić na 24 godziny do lodówki.


6. Ryba po marynarsku 58 kcal w 100g
Składniki:
500g filetów z dorsza,
200g ziemniaków,
200g marchewki,
100g selera,
300g cebuli,
100g śmietany 9%,
5g oleju,
200g soku pomidorowego,
sok z cytryny,
czosnek, natka pietruszki, sól i pieprz.

Filety rozmrozić i natrzeć sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Ugotować na parze. Cebulę
i ziemniaki pokroić w plastry, marchewkę i seler zetrzeć na tarce i podsmażyć na oleju. Przełożyć wszystkie składniki do żaroodpornego naczynia, zalać śmietaną wymieszaną
z sokiem, dodać czosnek, sól i pieprz. Piec około 20 minut w dobrze nagrzanym piekarniku. Podawać posypane pietruszką.


7. Sałatka jarzynowa 58 kcal w 100g
Składniki:
300g marchewki,
200g pietruszki,
200g selera,
120g pora,
100g kiszonych ogórków,
150g groszku konserwowego,
140g jabłka,
150g jogurtu greckiego,
180g jajek na twardo
100g ziemniaków

Marchewkę, pietruszkę, ziemniaki i selera obrać, ugotować i pokroić w drobną kostkę. Dodać groszek, pora, jabłko, jajka na twardo i ogórka. Wymieszać jogurt z musztardą i dodać do warzyw. Doprawić do smaku solą i pieprzem.


8. Sałatka pieczarkowo – porowa 51 kcal w 100g
Składniki:
200g pieczarek,
200g białych części porów,
100g marchewki,
140g jabłek,
10g oleju,
sól i pieprz

Pory dokładnie oczyścić i wypłukać. Pokroić na krążki o grubości 0,5 cm. Pieczarki umyć, obrać i pokroić w paski. Na patelni rozgrzać tłuszcz, włożyć pory i pieczarki i chwilę smażyć. Dodać trochę wody i dusić pod przykryciem. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce, dołożyć do rondelka i chwilę poddusić. Następnie zdjąć rondelek z ognia i dodać starte jabłko, sól
i pieprz. Sałatkę podawać po wystudzeniu
.


9. Sałatka śledziowa 98 kcal w 100g
Składniki:
200g śledzi solonych,
300g ugotowanych ziemniaków,
200g ugotowanych buraków,
150g jabłek,
60g jajek na twardo,
40g drobno posiekanej cebuli,
70g jogurtu greckiego,
2 łyżki soku lub kwasu z buraków,
sól, pieprz

Śledzie namoczyć zimną wodą przez 12h. Ziemniaki, jabłka i buraki pokroić w kostkę, wlać kwas buraczany lub sok i wymieszać. Filety śledziowe pokroić i włożyć do warzyw, polać jogurtem i udekorować cebulą i jajkiem.


10. Sałatka z tuńczyka 150 kcal w 100g
Składniki:
260g tuńczyka w sosie własnym,
50g ryżu basmati,
40g orzechów włoskich,
120g ogórka świeżego,
natka pietruszki do dekoracji
40g jogurtu greckiego.

Tuńczyka połączyć z ugotowanym ryżem, pokrojonym ogórkiem i jogurtem. Doprawić do smaku pieprzem i ulubionymi ziołami. Udekorować rozdrobnionymi orzechami i pietruszką.


11. Surówka z kiszonej kapusty 48 kcal w 100g
Składniki:
250g kapusty kiszonej,
150g jabłka,
235g pomarańczy,
10g orzechów włoskich,
sos:
50g cebuli,
sok z cytryny,
10g oleju najlepiej z orzechów włoskich,
1 łyżeczka estragonu

Kapustę lekko odcisnąć z soku i drobno pokroić. Jabłko obrać, usunąć gniazda nasienne
i pokroić w słupki. Pomarańczę obrać i podzielić na cząstki. Wymieszać kapustę z jabłkiem, pomarańczą, orzechami i przełożyć do salaterki. Przygotować sos: obrać i drobno pokroić cebulę, wymieszać z estragonem, sokiem z cytryny i olejem. Polać surówkę sosem.


12. Śledzie po kaszubsku 165kcal w 100g
Składniki:
400g solonych filetów śledziowych,
300g cebuli,
20g oleju,
50g koncentratu pomidorowego,
60g rodzynek.

Śledzie wypłukać, po czym zamoczyć w zimnej wodzie na 12 godzin.
Cebulę zeszklić na oleju, dodać sól i pieprz. Kiedy cebula się podsmaży dodać rodzynki
i koncentrat pomidorowy, dusić na małym ogniu. Śledzie pokroić w paski. Po wystudzeniu sosu układać w słoiku naprzemiennie warstwę śledzi i warstwę sosu do wyczerpania składników. Warstwa sosu powinna być ostatnia. Wstawić do lodówki na 24 godziny.

1 komentarz:

  1. Bardzo fajne przepisy ,
    na pewno któryś z nich wypróbuje ;D
    ------------------------------------------------------
    http://selene-seleene.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Napisz co o tym myślisz!

TOP