Dietetyka, a zdrowe odżywianie

Jeśli sądzicie, że dietetyka zajmuje się głównie zdrowym odżywianiem to niestety jesteście w błędzie mimo iż, z wszech obecnie krążących opinii można by twierdzić, że tak właśnie jest. W rzeczywistości zadaniem dietetyka jest dopasować jadłospis (nie do końca z pozbawionych chemii produktów) w zależności od tego co dolega obecnemu w gabinecie pacjentowi, zazwyczaj są to osoby z nadwagą, ale do takiego gabinetu przychodzą także ludzie z różnymi jednostkami chorobowymi – cukrzycą, alergią itp.
To na czym bazują dietetycy to przede wszystkim klasyczna piramida żywienia, z którą nie wszyscy się zgadzają. Przykładem może być Dr William Davis – amerykański kardiolog, który napisał książkę „Wheat Belly” (znana w Polsce jako „Dieta bez pszenicy”).W książce podaje dziesiątki przykładów oraz badań na potwierdzenie swojej tezy. Aktualnie jestem w trakcie jej czytania i jeśli będziecie chciały z chęcią napiszę dla Was recenzję.
Kolejną rzeczą, a właściwie dokumentem, na którym bazują dietetycy są normy żywienia. Zostały one opracowane na podstawie FAO (Food and Agriculture Organisation) i WHO (World Health Organisation). Normy żywieniowe stosowane są w każdym kraju i odnoszą się do poszczególnych grup ludzi: dzieci, kobiet, mężczyzn itd., są opracowane na podstawie badań i niestety nie uwzględniają indywidualnych potrzeb. Według dokumentu opracowanego w 2012 roku przez Instytut Żywności i Żywienia „Normy żywienia dla populacji polskiej – nowelizacja” normy żywienia to:

„Normy żywienia człowieka określają takie ilości energii i składników odżywczych, które zgodnie z aktualnym stanem wiedzy – są wystarczające do zaspokojenia potrzeb żywieniowych praktycznie wszystkich zdrowych osób w populacji. Spożycie, zgodnie z określonym w normach, ma zapobiegać chorobom z niedoboru energii i składników odżywczych oraz szkodliwym skutkom ich nadmiernej podaży”

W zasadzie oprócz takiej poglądowej formy, nie służą one niczemu, bo który zdrowy człowiek przejmuje się normami żywieniowymi. Często też zalecane przez dietetyków produkty, nie do końca są zdrowe, przykładem mogą być produkty „light”, w których zmniejszona zawartość tłuszczu zastąpiona jest setką innych niezdrowych składników.

Dietetyka to bardzo ważna dziedzina życia, która zajmuje się racjonalnym żywieniem człowieka, dostarczeniem odpowiedniej ilości energii, składników pokarmowych oraz witamin, mikro i makroskładników. To dziedzina, którą trzeba ciągle doskonalić, poprawiać i rozwijać, ponieważ nie zawsze to co jest dietetyczne, polecane przez dietetyków jest zdrowe, często jest to po prostu dostosowane do przyzwyczajeń pacjenta czy jednostki chorobowej na którą cierpi.

Zdrowe odżywianie to nie tymczasowa dieta na czas odchudzania czy leczenia. To styl życia i zmiana często wielu złych przyzwyczajeń na stałe.

Powiązane posty

Jak rozłożyć makro na posiłki?

Rozkład makro w diecie określa, jaki procent całkowitej liczby kalorii pochodzi z każdego z grupy makroskładników, czyli węglowodanów, tłuszczy i białka. Zrównoważone spożycie makroskładników jest

4 odpowiedzi

  1. Dokładnie tak chodż muszę przyznać że nigdy nie stosowałam diet , odżywiam się nie najgorzej ale mogę liczyć za to na moją cudowną przemiane materii , chociaż tyle ;D

  2. Dla mnie dieta to właśnie racjonalne zdrowe żywienie, dopasowane do potrzeb mojego organizmu. Często też słyszymy od innych "jestem na diecie" i ludzie rozumieją to jako chwilowe odmówienie sobie pewnych produktów, jednak tak jak mówisz zmiany trzeba wprowadzić na stałe 🙂

    1. Masz całkowitą racje, dieta to po prostu to co jemy na co dzień. Jednak w społeczeństwie słowo "dieta" rozumiana jest jako coś restrykcyjnego i nieprzyjemnego. Dlatego też staram się unikać tego słowa w odniesieniu do odżywiania i słowo "dieta" zastąpić zwrotem "racjonalne odżywianie".

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *