Stylowo i Zdrowo

Wytrawne muffinki

Muffinki z owocami goi z kremem z mleczka kokosowego. Nie lubię skomplikowanych przepisów, więc i tym razem będzie bardzo prosty przepis.


Zdrowe muffinki z kremem kokosowym

B40 W80 T40 - 2 porcje

Składniki:
25g amarantusa ekspandowanego
30g naturalnego białka
300g pure z dyni
50g daktyli
10g masła orzechowego bez cukru i soli
5 g jagód goi

Przygotowanie:

  • Dynię obierz ze skórki i usuń gniazdo nasienne. Potnij na drobne części i przecz w piekarniku w 190 st C, aż dynia będzie miękka. 
  • Daktyle namocz w gorącej wodzie przez ok 10 minut i odcedź.
  • Dynię zblenduj z daktylami na gładką masę. 
  • Do daktylowej masy dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. 
  • Tak przygotowane ciasto przełóż do foremek. 
  • Muffinki piecz około 20 minut w temperaturze 180°C.



Krem kokosowy
Głównym składnikiem kremu kokosowego jest mleko kokosowe. Ja wybrałam to z Lidla, ponieważ jego konsystencja jest idealna dla tego kremu.


Składniki:
60 g gęstej części mleczka kokosowego
kilka kropli soku z cytryny
15 g ksylitolu/erytrytolu
Mleko kokosowe chłodzimy w lodówce. Po otwarciu część płynną usuwamy (możemy ją wykorzystać np. do jakiegoś koktajlu), część stałą wykorzystujemy do masy. Wszystkie składniki: mleko, sok z cytryny oraz ksylitol miksujemy na puszystą masę i nakładamy na muffinki.



Powiedz co o tym sądzisz
7 komentarzy
  1. Wyglądają pysznie, jak kiedyś dopadnę te jagody to na pewno zrobię:)

    OdpowiedzUsuń
  2. W każdej chwili możesz te jagody zamówić! u mnie ich nie brakuje i nie będzie brakować :]

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie robiłam nic z mleka kokosowego :)
    Spokojnych i wesołych świąt! :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wyglądają smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. wyglądają bosko :) i pewnie tak smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają pysznie, chyba na dniach zrobię.

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepis na krem-pierwsza klasa, skorzystam ;-)

    OdpowiedzUsuń

Instagram @stylowoizdrowo