Koktajl witaminowy na wzmocnienie ciała i ducha

Bomba witaminowa
Koktajl witaminowy
Koktajl witaminowy

Na zbliżające się upały najlepsze będą dobrze schłodzone owocowe koktajle. Takie, które przygotowuje nie tylko z tych świeżych owoców, ale i z mrożonych.  Zazwyczaj nie korzystam z gotowych przepisów na koktajle, ale mieszam wszystkie owoce, które aktualnie mam pod ręką.  Ten koktajl witaminowy  jest  idealny.

Trzeba jednak pamiętać, że tak przygotowany koktajl należy jak najszybciej wypić, najlepiej od razu, ponieważ witaminy w nim zawarte szybko „znikają”.

Koktajl witaminowy:

Koktajl witaminowy

4 plastrów Ananasa 
1 Kiwi 
Mrożonych malin 
1 Pomarańczy
1 Banana

Każdy z tych owoców zawiera w sobie dawkę antyoksydantów, witamin i minerałów.

Ananas w 100 g ( ok. 50 kcal.) zawiera około:

Minerały:
230 mg potasu
14 mg wapnia
11 mg fosforu
0,5 mg żelaza

Witaminy:
26 mg witaminy C
0,8 mg witaminy B6
0,08 mg witaminy B1
0,04 mg witaminy A
0,03 mg witaminy B2

Kiwi w 100 g ( 61 kcal.) zawiera ok.:

Minerały:
312 mg potasu
34 mg wapnia
34 mg fosforu
17 mg magnezu
3 mg sodu
0,31 mg żelaza
0,2 mg selenu
0,14 mg cynku
0,13 mg miedzi
0,098 mg manganu

Witaminy:
59 mg wit. C
53 mg Beta-karoten
0,2 mg wit. B6
0,02 mg Tamina
0,05 Ryboflawina

Pomarańcza w 100 g ( 47 kcal.) zawiera ok.:

Minerały:
180 mg potasu
39 mg wapnia
14-26 mg fosforu
10 mg magnezu
1 mg sodu
0,1- 0,4 mg żelaza

Witaminy:
54,1 mg wit. C
0,25 mg wit. B5
0,23-0,18 mg wit. E
0,06-0,03 mg wit. B6
0,086 mg wit. B1
0,04 wit. B2
0,03 mg kwasu foliowego

Maliny w 100 g ( 33 kcal.) zawiera ok.:

Minerały:
184 mg potasu
45 mg wapnia
34 mg fosforu
3 mg sodu
0,9 mg żelaza

Witaminy:
20 mg wit. C
0,09 mg wit. B6
0,07 mg wit. B2
0,05 mg wit. A
0,03 mg wit. B1

Banan w 100 g ( 90 kcal.) zawiera ok.:

Minerały:
358-240 mg potasu
28-22 mg fosforu
27 mg magnezu
11-5 mg wapnia
0,6-0,2 mg żelaza
0,27 mg manganu
0,15 cynku
0,078 mg miedzi
0,001 mg selenu

Witaminy:
17 mg wit. C
9,8 mg cholina
0,7 mg Niacyny
0,4 wit. B6
0,33 kwasu panteotenowego

Witaminy:
0,08 mg wit. B2
0,07 mg wit B1
0,1 mg wit. E
0,1 mg Betaina
0,003 mg Beta-karotenu
0,002 mg kwasu folowego

Powiązane posty

Jak rozłożyć makro na posiłki?

Rozkład makro w diecie określa, jaki procent całkowitej liczby kalorii pochodzi z każdego z grupy makroskładników, czyli węglowodanów, tłuszczy i białka. Zrównoważone spożycie makroskładników jest

12 odpowiedzi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *