21.1.15

Twarogowe bułeczki

Dawno mnie tu nie było. Chciałabym bywać częściej, ale jakoś nie mogę się dobrze zorganizować. Nie chcę obiecywać, że to zmienię, ale spróbuję organizować sobie czas tak, żeby znaleźć chwilę również na prowadzenie bloga. Dziś mam dla Was szybki przepis na twarogowe bułeczki.
Będąc w jednym z supermarketów natknęłam się na świetną promocję kilogramowego półtłustego twarogu. Niby nie był na mojej liście zakupów, no ale taka promocja! No nie mogłam sobie odmówić. Potem on niestety, dosyć długo leżał w lodówce i kiedy zbliżał się koniec ważności produktu trzeba było coś z tym zrobić. Nie dałabym rady zjeść 1 kg twarogu w ciągu kilku dni, więc zaczęłam szukać jakiegoś fajnego przepisu. Byłam zawiedziona, bo nic dietetycznego nie mogłam znaleźć, przepisy zawierały dużo cukru, białej mąki lub składników, których nie miałam. W końcu znalazłam jakiś przepis na twarogowe bułki i go zmodyfikowałam.

Bułeczki wyszły pyszne, najlepiej smakowały jeszcze ciepłe. Kiedy ostygły zrobiły się trochę twardsze, ale nadal nadawały się do zjedzenia zarówno na słodko jak i na słono. Chciałam zrobić zdjęcia pełnego przygotowania bułeczek, ale nie naładowałam baterii do aparatu :(


Bułeczki twarogowe
Przepis na 6 małych bułeczek:
Składniki:
250 g twarogu półtłustego
1 jajko
100 g mąki pszennej
150 g mąki razowej żytniej
1/2 łyżeczki ekologicznego proszku do pieczenia (lub bez)
1/2 łyżeczki soli

Twaróg ucieramy z jajkiem i solą, najlepiej wykorzystać do tego malakser/blender. Mąkę mieszamy z odrobiną proszku do pieczenia i łączymy z utartym twarogiem. Zagniatamy gładkie ciasto, formujemy małe bułeczki i pieczemy w piekarniku. Moje bułeczki piekły się w piekarniku z termoobiegiem około 25 minut w temperaturze 180 stopni.


Smaczne i zdrowe. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe. Świetna opcja na śniadanie w wersji na słodko lub słono.

Smacznego!

8 komentarzy:

  1. Ładnie wyglądają :) Na przyszły weekend będę w domu to spróbuję zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Moja mama tez robi identyczne. Są pyszne ;)
    liveteen17.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają super :) do tego zdrowe i niskokaloryczne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. W przepisie jest napisane, że "Twaróg ucieramy z jajkiem i solą", a w składnikach jajo nie było wymienione ;) Więc takie pytanie trzeba całe jajo ? I jeszcze jedno czy zamiast mąki razowej można użyć kukurydzianej ? Bo nie mam jej teraz na stanie a bardzo chciałabym zrobić te bułeczki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, 1 całe jajko ucieramy z twarogiem, umknęło mi w składnikach. Nigdy nie używałam mąki kukurydzianej, ale myślę że bez problemu takie bułeczki wyjdą również z mąki kukurydzianej.

      Usuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz.
Jeśli Ci się tu spodobało zostań na dłużej i dołącz do obserwowanych ;)

TOP