Dietetyczne bułki twarogowe na śniadanie zamiast chleba

Twarogowe buleczki
dietetyczne bułki twarogowe

Te dietetyczne bułki twarogowe są idealne na drugie śniadanie. Wypróbujcie ten przepis! Proste dietetyczne i z wysoką zawartością białka, dla każdego kto lubi twaróg. Bułeczki wyszły pyszne, najlepiej smakowały jeszcze ciepłe. Kiedy ostygły zrobiły się trochę twardsze, ale nadal nadawały się do zjedzenia zarówno na słodko jak i na słono.

Twarogowe bułeczki

Dietetyczne bułki twarogowe

Przepis na 6 małych bułeczek:

Składniki:

  • 250 g twarogu półtłustego
    1 jajko
  • 100 g mąki pszennej
  • 150 g mąki razowej żytniej
  • 1/2 łyżeczki ekologicznego proszku do pieczenia (lub bez)
  • 1/2 łyżeczki soli
  1. Twaróg ucieramy z jajkiem i solą, najlepiej wykorzystać do tego malakser/blender.
  2. Mąkę mieszamy z odrobiną proszku do pieczenia i łączymy z utartym twarogiem.
  3. Zagniatamy gładkie ciasto, formujemy małe bułeczki i pieczemy w piekarniku. Moje bułeczki piekły się w piekarniku z termoobiegiem około 25 minut w temperaturze 180 stopni.
dietetyczne bułki twarogowe

Smaczne i zdrowe. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe. Świetna opcja na śniadanie w wersji na słodko lub słono.

Powiązane posty

Jak rozłożyć makro na posiłki?

Rozkład makro w diecie określa, jaki procent całkowitej liczby kalorii pochodzi z każdego z grupy makroskładników, czyli węglowodanów, tłuszczy i białka. Zrównoważone spożycie makroskładników jest

8 odpowiedzi

  1. W przepisie jest napisane, że "Twaróg ucieramy z jajkiem i solą", a w składnikach jajo nie było wymienione 😉 Więc takie pytanie trzeba całe jajo ? I jeszcze jedno czy zamiast mąki razowej można użyć kukurydzianej ? Bo nie mam jej teraz na stanie a bardzo chciałabym zrobić te bułeczki.

    1. Tak, 1 całe jajko ucieramy z twarogiem, umknęło mi w składnikach. Nigdy nie używałam mąki kukurydzianej, ale myślę że bez problemu takie bułeczki wyjdą również z mąki kukurydzianej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *