5 ulubionych przypraw + stylowe słoiczki na przyprawy DIY

Przyprawy

Podstawą w kuchni są przyprawy, to one nadają smak potrawom i rozpieszczają nasze kubki smakowe. Bez przypraw, życie w kuchni byłoby trudne i niesmaczne. W mojej kuchni przyprawy w końcu znalazły swoje miejsce, są zawsze pod ręką i wyglądają ładnie. Dotychczas wszystkie przyprawy trzymałam w mało wygodnych nieestetycznych woreczkach lub papierowych opakowaniach. Znalazłam świetny sposób jak tanio i łatwo uporządkować najpotrzebniejsze przyprawy, mieć je zawsze pod ręką i cieszyć się ich ładnym wyglądem. Od teraz, każdy kto wchodzi do mojej kuchni zawsze zwraca na nie uwagę.
Odkąd zaczęłam się zdrowo odżywiać w mojej diecie pojawiło się mnóstwo przeróżnych przypraw. Stworzyłam listę 5 najlepszych i najczęściej używanych przeze mnie przypraw.

1. Bazylia/Oregano – te przyprawy stosuje zamiennie. Oregano uwielbiam w połączeniu z sosem pomidorowym na domowej pizzy w wersji fit. Bazylię uwielbiam za wyjątkowy zapach i świeżość, którą zostawia w powietrzu. Zioła te mają zdolności anty pasożytnicze, przeciwzapalnie i  działają rozkurczowo.

2. Curry – mówią, że curry to najzdrowsza przyprawa świata, to połączenie kilku przypraw. Najczęściej znajdziemy w niej: kurkumę, imbir, pieprz czarny, kolendrę, kmin rzymski, gorczycę czarną i chili. Odpowiednio połączone przyprawy tworzą mieszankę o soczystej żółtawej barwie. Jeśli kupujecie curry w supermarkecie, koniecznie sprawdźcie jego skład, niektóre dostępne w Polsce są kiepskiej jakości.

3. Koperek – najczęściej stosowany do marynowania. Świeże zioła kopru idealnie smakują w połączeniu z łososiem. Kiedy nie mam świeżego kopru używam suszonego, taki też dodaje do sosów na bazie jogurtu naturalnego, kanapek, sałatek i ziemniaków.

4. Suszone pomidory z bazylią i czosnkiem – uwielbiam! To połączenie idealnie nadaje się do mięs – kurczaka, indyka. Dodaje je do kanapek, jajecznicy i wszędzie gdzie uważam, że pasują. Lekko słonawe w smaku.

5. Ostra papryka – jak chcę, żeby danie było ostre, to sprawa jest jasna. Ostra papryczka uważana jest za przyprawę odchudzającą, a to za sprawą kapsaicyny, która (w dużym skrócie) ma właściwości rozgrzewające i zmniejszające apetyt.To najczęściej stosowane przeze mnie przyprawy. A teraz czas na słoiczki. Inspiracji na wykonanie pięknych pojemniczków na przyprawy jest mnóstwo. Talentem plastycznym nie grzeszę, więc stwierdziłam, że wykorzystam już dostępne szablony. Poniżej znajdziecie moje przyprawy oraz linki do szablonu, z którego korzystałam, a także do innych, które również przykuły moją uwagę.

Gotowe szablony ze strony www.zrob-to-sam.eu, powiększyłam o 5 nowych etykietek i wydrukowałam na papierze samoprzylepnym, co ułatwiło mi robotę. Potem je wycięłam, przykleiłam na słoiczki i gotowe! Banalne, prawda? 😉

Powiązane posty

Jak rozłożyć makro na posiłki?

Rozkład makro w diecie określa, jaki procent całkowitej liczby kalorii pochodzi z każdego z grupy makroskładników, czyli węglowodanów, tłuszczy i białka. Zrównoważone spożycie makroskładników jest

11 odpowiedzi

  1. właśnie się zastanawiałam, co zrobić z przyprawami, bo niestety z torebek się wysypują i boję się, że zwietrzeją. kiedyś próbowałam zrobić sama nalepki na słoiki, ale nie wyszły zbyt estetycznie. świetny pomysł i super, że dodałaś linki. myślę, że skorzystam z Twojego pomysłu 😉

  2. Widze że blog ciekawy ale chyba na nim nie zarabiasz. A możesz zarobić całkiem nieźle promując produkty związane ze zdrowiem , szkoda żeby ruch na twojej stronie się marnował, jak możesz dorobić sobie niezłą pensję, wpisz sobie w google – spieniężanie stron o zdrowiu i urodzie

  3. Mam takie słoiczki. Zrobienie naklejek to fajny pomysł, aby się nie pomylić ;). Sama uwielbiam bazylię, oregano, curry, przyprawę do sabji indyjską, cynamon 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *