2.3.15

Fit Przepis - Faszerowana papryka


Mam dziś dla Was bardzo łatwy przepis, zresztą jak zawsze. Lubię szybkie, łatwe i zdrowe dania, to danie właśnie takie jest! Faszerowana papryka z ryżem i indykiem. Palce lizać! Dla kogoś kto lubi paprykę tak bardzo jak ja, to idealny przepis. Mogłabym takie dania jeść chyba codziennie. Dziś przedstawię Wam jedną odsłonę faszerowanej papryki, ale na pewno za jakiś czas pokażą się nowe fantazje na ten temat.
Papryka to jedno z moich ulubionych warzyw, zawiera dużo witamin i antyoksydantów. W zależności od koloru obfituje w inne witaminy i składniki pokarmowe, a także delikatnie różnią się smakiem. 

Papryka jest znakomitym źródłem witaminy C (czerwona ok. 144 mg/100g), musimy jednak pamiętać o tym, że witamina C nie jest odporna na światło i wysoką temperaturę. Dlatego jeśli chcemy uzupełnić witaminę C w organizmie jedzmy surową paprykę.

Papryka to również źródło wapnia i potasu, a zawarte w niej polifenole usuwają wolne rodniki, które przyspieszają proces starzenia się organizmu. Zawarte w papryce substancje fitoaktywne wykazują działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne oraz poprawiają działanie układu immunologicznego.

FASZEROWANA PAPRYKA:
Składniki:
5 kolorowych papryk (w zależności od wielkości i "upakowania")
300 g brązowego ryżu
300 g mięsa mielonego
przecier pomidorowy
przyprawy (bazylia, oregano, słodka papryka, liść laurowy, ziele angielskie)
pieprz i sól
Wykonanie:
Gotujemy 300 g brązowego ryżu al dente. Mielone mięso z piersi z indyka "gotujemy" na patelni na odrobinie wody BEZ TŁUSZCZU, doprawiamy delikatnie solą i pieprzem. Następnie wlewamy przecier pomidorowy, dodajemy przyprawy (według uznania), pieprz, sól i dalej podgrzewamy. 
Myjemy paprykę, odcinamy górną jej część, usuwamy gniazdo i nasionka. Do odpowiednio przygotowanej papryki nakładamy farsz i umieszczamy w naczyniu przeznaczonym do piekarnika. Jeśli uda Ci się usunąć ziele angielskie i liść laurowy, to nie spotkasz się z przykrą niespodzianką w trakcie jedzenia ;)
Nafaszerowane papryki wkładamy do piekarnika i pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni (piekarnik gazowy).

Jeśli lubisz ser mozzarella, możesz cienki plasterek położyć na wierzch farszu. Fajną opcją jest również przed nafaszerowaniem papryki, obsypać jej wnętrze ostrą mieloną papryką, jeśli przygotowujesz to danie dla siebie, męża i dzieci, to wersja dla dorosłych może być na ostro. 

Wartość kaloryczna jednej faszerowanej papryki to około 468 kcal (B:32g W:84g T:3,3g).

Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Uwielbiam paprykę! :) Znam ten przepis i od kilku lat stosuje. Takie papryczki - palce lizać! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Aż zrobiłam się głodna <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. Na 4 papryki 300 g brązowego ryżu, objętościowo wyjdzie go trochę mniej niż w przypadku białego ryżu

      Usuń
  4. Jak dla mnie za duża ilość ryżu. Właśnie siedzą w piecu :) na 800 g mięsa dałam 300 g ryżu i wyszedł ryż z mięsem zamiast mięsa z ryżem, ale może taki był zamysł. Mam nadzieje ze w smaku będzie ok.

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz.
Jeśli Ci się tu spodobało zostań na dłużej i dołącz do obserwowanych ;)

TOP