7.4.15

Danie jednogarnkowe

Wiem, że jest po Świętach i zakładam, że nie możecie patrzeć na jedzenie, a tu kolejny przepis. Obiecuję, że następny wpis, będzie dotyczył ćwiczeń! Muszę jednak podzielić się z Wami moim przepisem na danie jednogarnkowe. 
Wiecie czego nienawidzę najbardziej?
Najbardziej nienawidzę zmywać naczyń, po prostu tego nie cierpię. Dlatego w kuchni staram się być oszczędna jeśli chodzi o zużycie naczyń. Tylko podczas przygotowywania wpisu kulinarnego używam większej ilości misek i miseczek, niestety. Jeśli tak jak ja nie przepadasz za zmywaniem naczyń ten przepis jest dla Ciebie! 

Składniki na 4 porcje (330 kcal 1 porcja):
- 400 gram mięsa mielonego z indyka,
- 550 ml przecieru pomidorowego,
- 200 gram pieczarek,
- 200 gram makaronu pełnoziarnistego,
- pół cebuli,
- pieprz, sól i przyprawy (bazylia, czosnek, papryka słodka, papryka ostra, koper)
Do przygotowania tego dania potrzebny jest odpowiedni garnek lub głęboka patelnia.




Przygotowanie:
Mięso mielone z indyka smażymy na odrobinie wody bez użycia tłuszczu, następnie dokładamy drobno posiekane pieczarki oraz cebulkę, doprawiamy solą i pieprzem, i smażymy razem jeszcze przez kilka minut. Wszystko zalewamy przecierem pomidorowym, a na końcu dodajemy surowy makaron oraz przyprawy. Całość gotujemy na małym ogniu około 15-20 minut do miękkości makaronu, od czasu do czasu mieszając.
I gotowe.

Smacznego!

4 komentarze:

  1. Oj, też nienawidzę zmywania garów, marzę o zmywarce...
    Z jednogarnkowych dań kocham leczo - na różne sposoby. Przepis brzmi nieźle, mój facet pichci czasem coś w tym stylu, lubię takie połączenie smaków:)

    OdpowiedzUsuń
  2. O coś dla mnie! Uwielbiam dania z mięsem mielonym i sosem pomidorowym :-) Zwłaszcza jak jest proste w wykonaniu jak to Twoje :-)

    Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dania jednogarnkowe = moje ulubione :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dania jednogarnkowe to moje ulubione dania, bo nie znoszę gotować i stać długo przy kuchence. Lubię wszystko co proste i szybkie do zrobienia, piec lubię, ale do gotowania to smykałki żadnej nie mam.. ;)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz.
Jeśli Ci się tu spodobało zostań na dłużej i dołącz do obserwowanych ;)

TOP