16.4.15

Tarta szpinakowo-kurczakowa

Uwielbiam zdrowe tarty i te na słodko i te na słono. Dziś mam dla Was przepyszny przepis na zdrową pełnoziarnistą tartę szpinakowo-kurczakową. W tartach fajne jest to, że całkiem dobrze smakują na zimno, a mega dobrze na ciepło. Można je wziąć do pracy, szkoły lub na uczelnię . Tarty są po prostu pyszne. Przynajmniej te moje :)

Tarta szpinakowo-kurczakowa
około 1230 kcal ( 307,5 kcal/porcje)
Składniki:
Spód tarty:
160g mąki pszennej pełnoziarnistej
60g jogurtu naturalnego
1 jajko
płaska łyżka soli
1 łyżka oliwy z oliwek

Farsz:
250 g piersi z kurczaka
mieszanka przypraw do kurczaka (bez cukru i chemii)
łyżeczka (5 g) oliwy z oliwek
1 łyżeczka suszonej cebuli
60 g jogurt naturalnego greckiego
ok. 90 g zwykłego jogurtu naturalnego
szpinak mrożony (4 kostki)
1 białko jajka

Przygotowanie:
Piersi z kurczaka do tarty najlepiej zamarynować dzień wcześniej w odpowiednio dobranych przyprawach, wtedy jego smak jest nieziemski.

Ze składników na spód: mąki, jogurtu naturalnego, jajka, oliwy z oliwek oraz soli zagniatamy ciasto. Jeśli ciasto po wyrobieniu jest bardzo lepkie podsypujemy je delikatnie mąką. Ciasto rozwałkowujemy i układamy w formie na przykład silikonowej, w przypadku innych tworzyw (np. blachy) układamy papier do pieczenia lub smarujemy tłuszczem. Ułożone ciasto dziurkujemy widelcem na całej powierzchni i pieczemy 15 minut w 200 stopniach.
W tym czasie smażymy wcześniej zamarynowane, drobno pokrojone piersi z kurczaka i dodajemy  do smażenia suszonej cebuli. Następnie dodajemy rozmrożony szpinak i smażymy jeszcze przez krótką chwilę. Kurczaka ze szpinakiem zdejmujemy z ognia, dodajemy jogurty naturalne (zwykły i grecki) oraz ubite białko jajka, wszystko razem mieszamy. Na podpieczony spód tarty nakładamy farsz i pieczemy przez 20-25 minut w 180 st.


Smacznego!

8 komentarzy:

  1. Też lubię tarty:) gorzej ze szpinakiem...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W tej tarcie szpinak na pewno by Ci smakował :)

      Usuń
  2. mmmm :) pewnie smakuje wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pysznie :). Tylko ten szpinak... wiem, że bardzo zdrowy, ale ja niestety go nie lubię. Spróbuję znaleźć przepis z jakimś zastępstwem :).

    OdpowiedzUsuń
  4. Anonimowy21/4/15 20:23

    Ile ok. porcji ma całość? :)

    OdpowiedzUsuń

Napisz co o tym myślisz!

TOP