21.10.15

10 naturalnych produktów, które wzmocnią twoją odporność + koktajl mocy

Strasznie nie lubię jeździć komunikacją miejską w porze jesienno-zimowej, bo z każdej strony atakują mnie zarazki. Ludzie kaszlą i smarkają. Kiedyś gdzieś usłyszałam, że zarazki w momencie kaszlnięcia (co za słowo) pędzą z prędkością nawet 16 km/h, ale w ciągu kilku sekund umierają. Dlatego też (może Was to rozśmieszy), ale przyjęłam zasadę, że w momencie gdy ktoś kaszle wstrzymuję powietrze na 10 sekund. No i najwidoczniej to działa, bo nie pamiętam kiedy ostatnio naprawdę chorowałam. Nie no to taki żart, sprawdźcie co naprawdę uchroni Was od choroby...

O zasadach żelaznej odporności możecie poczytać w moim poprzednim wpisie:
5 ZASAD ŻELAZNEJ ODPORNOŚCI 
A dziś skupię się na warzywach i owocach, które dzięki witaminom i minerałom wzmocnią naszą odporność.
Zamiast pakować w siebie chemicznie przetworzoną witaminę C w postaci maluteńkiej tabletki, zafunduj sobie prawdziwą witaminę C w postaci warzyw. Może Was to zdziwi, ale wcale nie cytryna ma najwięcej witaminy C, a owoce dzikiej róży, czerwona papryka, czerwona porzeczka itp.
Trzeba jednak pamiętać, że w czasie przechowywania i przetwarzania np. gotowania warzyw występują duże straty witaminy C (nawet ponad 75%). Dlatego najlepiej jeść produkty świeże i surowe, ponieważ zawierają najwięcej witaminy C.
Niektóre witaminy i składniki mineralne zwiększają jej wchłanianie, są to: witamina A, witamina B2, B6, witamina E, wapń, magnez i cynk. 
Kolejną witaminą wpływającą na układ odpornościowy jest witamina E, która jest silnym przeciwutleniaczem chroniącym organizm przed szkodliwymi substancjami. Jej źródłem są nasiona słonecznika, kiełki i zarodki pszenicy, soja, szpinak, brukselka, orzechy laskowe itp. 
Pamiętajcie także o witaminie A oraz pierwiastkach takich jak wapń, selen, żelazo, cynk.
Wszystko czego potrzebujecie, żeby wzmocnić swój organizm znajdziecie poniżej:

1. Owoce dzikiej róży

2. Czerwona papryka

3. Pietruszka

4. Jarmuż

5. Szpinak

6.Brokuły

7.Cebula
8. Czosnek

9. Pestki dyni
10. Kiełki pszenicy 



I tak jak obiecałam, na koniec przepis na:
KOKTAJL MOCY (lub sok jak ktoś woli)
Składniki:
Pęczek pietruszki
Kilka liści jarmużu
Garść świeżych lub mrożonych liści szpinaku
2 pałki selera naciowego
Złote polskie jabłko
1/4 ananasa
1 zielony ogórek
sok z połowy cytryny
Blendujemy lub wyciskamy sok w wolnoobrotowej wyciskarce. Pycha!


11 komentarzy:

  1. Kochana a gdzie kupiłaś słoik :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dostałam pod choinkę w zeszłym roku, ale widziałam je na stronie more than jar.

      Usuń
  2. Wszystko oprócz kiełków i dzikiej róży spożywam regularnie i bardzo lubię ♥

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. <3 super! A jeśli chodzi o dziką róże to polecam ekologiczne herbatki z róży :)

      Usuń
  3. Wszystko lubię, więc jestem jak najbardziej na tak :)))

    OdpowiedzUsuń
  4. taki koktajl chętnie bym sobie zrobiła :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Twój koktajl to bomba witaminowa :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Taka bomba witaminowa na pewno ustrzeże przed przeziębieniem :) Uwielbiam szpinak, brokuły, a od roku pokochałam pietruszkę :) a o cebuli i czosnku nie wspomnę, gdyby nie kontakty z ludźmi, mogłabym dodawać niemal do wszystkiego :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Mnie ostatnio męczy ochota na dziką róże. Uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. niesamowite te propozycje i te koktajle :) a i muszę spróbować jarmużu bo wszyscy o nim mówią a ja nie miałam okazji spróbować nigdy :D dzięki za pomysły, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo przydatny artykuł :) Ogólnie chcieliśmy własnie opisać olej z pestek dyni, który stosujemy od dłuższego czasu i sprawdza się doskonale w podnoszenie odporności.

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz.
Jeśli Ci się tu spodobało zostań na dłużej i dołącz do obserwowanych ;)

TOP