Bezglutenowy jadłospis – Proste przepisy

Zdrowy dietetyczny jadlospis
Bezglutenowy jadłospis

Bezglutenowy jadłospis o kaloryczości 1700 kcal. Zdrowy i pyszny z prostymi przepisami i składnikami łatwodostępnymi. Nie musisz jeść codziennie tego samego żeby schudnąć. Niewystarczającą wymówką jest też brak czasu. Raz na jakiś czas możesz urozmaicić swoją dietę ciekawymi i zarazem prostymi przepisami. Wychodzę Ci naprzeciw, zostawiam Ci bezglutenowy jadłospis na cały dzień. Wykorzystaj go w całości lub części. Zainspiruj się nim i przyrządź coś specjalnie pod twoje kubki smakowe.

Bezglutenowy jadłospis:

ŚNIADANIE

Jajecznica z warzywami

Składniki:

  • 2 całe jajka (od szczęśliwej kurki)
  • 15 g delikatnie zmielonych płatków jaglanych
  • 15 g papryki/pieczarek/pomidorów
  • 3 g masła

Przepis: Warzywa (z wyjątkiem pomidorów, pomidory dodajemy na końcu) dusimy na odrobinie masła. W miseczce ubijamy jajka z płatkami jaglanymi i wlewamy na patelnie do warzyw i na małym ogniu smażymy cały czas mieszając. Gotowe!

Podawać ze świeżymi warzywami takimi jak pomidory, ogórki.

II ŚNIADANIE

Pudding chia z musem truskawkowym

Składniki na 2 porcję:

  • 3 łyżki nasion chia
  • 2/3 puszki mleczka kokosowego
  • 300 g truskawek (np. mrożonych)
  • 2 łyżeczki syropu z agawy

Przepis: Nasiona chia ubijamy z mleczkiem kokosowym, im więcej nasion tym pudding będzie gęściejszy, konsystencja zależy też od rodzaju/jakości mleczka kokosowego. Taką mieszankę zostawiamy na 5 minut żeby nasiona napęczniały. Truskawki blendujemy z odrobiną syropu z agawy. Łączymy dwa składniki w szklance. Jeśli pudding jest bardzo sztywny przełóż go do szklanki i na wierzch wlej mus, jeśli pudding jest bardzo rzadki warstwy w szklance ułóż odwrotnie. To naprawdę świetne połączenie smaków. Przepis pochodzi z książki „Karolina odNowa”

OBIAD

Indyk z warzywami i ryżem 

Składniki:

  • 100 g piersi z indyka
  • 60 g ryżu basmanti
  • 150-200 g warzyw (brokuły, kalafior, marchew, szparagi, fasolka szparagowa itp.)

Przepis: Pierś z indyka grillujemy w naturalnych przyprawach . Ryż gotujemy w delikatnie osolonej wodzie, dowolne warzywa (np. brokuły, kalafior, marchew, szparagi, fasolka szparagowa, niekoniecznie kukurydza) przyrządzamy na parze lub gotujemy.

KOLACJA

Zupa krem z pieczonych pomidorów

Składniki na 2 porcje:

  • 10-12 średnich pomidorów
  • 1/2 papryczki chilli
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • liście świeżej bazylii
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Przepis: Pomidory malinowe przekrojone na pół pieczemy ok. 40 minut razem z bazylią, papryczką chilli, cebulą, 2 ząbkami czosnku i oliwą z oliwek. Ostygnięte pomidory obieramy ze skórki i usuwamy pestki. Wszystko blendujemy i doprawiamy solą i pieprzem. Gotowe! Podajemy z bezglutenowymi grzankami lub pieczoną ciecierzycą.

Ten bezglutenowy jadłospis to ok. 1700 kcal.

__________________________________________

Pamiętaj, że odpowiednie żywienie odgrywa w naszym życiu bardzo ważną rolę. Jeżeli produkty, które jemy, są odpowiednio dobrane i pełnowartościowe wiemy, że odżywiamy się zdrowo. Kiedy jesteśmy zdrowi, a każda nasza komórka jest odpowiednio nawodniona i odżywiona jesteśmy radośni i mamy dużo energii. Takie są efekty odpowiednio skomponowanej, zdrowej diety, której podstawą są białka, tłuszcze i węglowodany. To podstawowe makroskładniki diety, na temat których każdy powinien mieć przynajmniej minimum wiedzy pozwalającej na prowadzenie zdrowego trybu życia.

Zobacz więcej wpisów z kategori ODŻYWIANIE.

Powiązane posty

Jak rozłożyć makro na posiłki?

Rozkład makro w diecie określa, jaki procent całkowitej liczby kalorii pochodzi z każdego z grupy makroskładników, czyli węglowodanów, tłuszczy i białka. Zrównoważone spożycie makroskładników jest

11 odpowiedzi

    1. To zależy od Twojej wagi, wzrostu i aktywności fizycznej. U mnie 1800 kcal jest akurat, jeśli chcę podkręcić sobie śrubę to dokładam intensywny trening i wtedy jestem na delikatnym minusie kalorycznym.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *