29.12.15

Sylwestrowe przekąski kokosowe

Jeden duży kokos, a tyle radości! Kochani mam dla Was mega kokosową propozycję na Sylwestrową imprezę. Koktajl, drink, kokosanki, tyle rzeczy można zrobić z jednego kokosa. Jeśli tak jak ja, jesteście zakochani kokosie, koniecznie wypróbujcie moje propozycje.
Dziurkujemy kokosa i wylewamy z niego wodę kokosową, następnie rozbijamy go i oddzielamy miąższ od łupinki.
Obrane kawałki kokosa moczymy w wodzie kokosowej z przeciętą laską wanilii. Dopełniamy ciepłą wodą, aż cały kokos będzie zakryty wodą. Tak przygotowany kokos leżakuje ok 1-2 godziny.

Następnie z kokosa i wody kokosowej robimy mleko kokosowo-waniliowe za pomocą wyciskarki wolnoobrotowej. Wytłoczyny z wolnoobrotowej wyciskarki posłużą nam do przygotowania kokosowych kul.

Jeśli nie masz wyciskarki mleko kokosowe możesz zrobić ręcznie przy użyciu gazy (przepis).
Z świeżych wiórek kokosowych i zmielonej laski wanilii przygotujemy kokosowe kule.

KOKOSOWE KULE
Potrzebujemy:
świeże wiórka kokosowe z laską wanilii
2 łyżki miodu
2 łyki rozpuszczonego oleju kokosowego
Foremki

Wykonanie:
Wszystkie składniki łączymy ze sobą, przekładamy do formy i władamy na kilka godzin do lodówki.
Gotowe kule możemy (ale nie musimy) oblać czekoladą i gotowe.

KOKTAJL KOKOSOWY
Potrzebujemy:
1 banan
świeżo-wyciskane mleko kokosowo-waniliowe
1 łyżka syropu z agawy
Wykonanie:
Zblenduj wszystkie składniki.

LIKIER KOKOSOWY
Potrzebujemy:
100 ml wódki
150 ml świeżo-wyciskanego mleka kokosowo-waniliowego
100 g gęstego mleczka kokosowego
5 łyżek syropu z agawy
Wykonanie:
Wszystkie składniki łączymy ze sobą i dobrze mieszamy. Przechowujemy w chłodnym miejscu.

3 komentarze:

Napisz co o tym myślisz!

TOP