17.1.16

5 moich ulubionych rozgrzewających zup krem + dodatki do zup


To jak kocham zupy krem chyba Wam już nieraz pisałam. O tej porze roku, nie wyobrażam sobie innego skutecznego sposobu na rozgrzanie mojego organizmu po powrocie z pracy. Zupy krem są zdrowe, smaczne i często dietetyczne. Pisze często, bo jeśli do zupy dodacie śmietany, nie będzie już taka dietetyczna. Zobaczcie moje propozycje.


1. ZUPA KREM Z PIECZONYCH POMIDORÓW

Składniki na 2 porcje:
10-12 średnich pomidorów
1/2 papryczki chilli
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
liście świeżej bazylii
1 łyżka oliwy z oliwek
Przepis: Pomidory malinowe przekrojone na pół pieczemy ok. 40 minut razem z bazylią, papryczką chilli, cebulą, 2 ząbkami czosnku i oliwą z oliwek. Ostygnięte pomidory obieramy ze skórki i usuwamy pestki. Wszystko blendujemy i doprawiamy solą i pieprzem. Gotowe! Podajemy z naturalnymi grzankami na gorąco.

2. ZUPA KREM Z BROKUŁ

Składniki na 4 porcje:
2 l wody
udko z kurczaka
1 główka brokułów
5 średniej wielkości ziemniaków
włoszczyzna (pietruszka, natka pietruszki, marchew, 1/4 selera, 1/2 małej cebulki)
przyprawy: curry, kurkuma, pieprz, sól, suszony czosnek
Przepis: Udko z kurczaka umyj, włóż do garnka i zalej zimną wodą, wstaw na palnik i poczekaj, aż na powierzchni wody zbierze się brzydki "szum", następnie wylej całą wodę z kurczaka, nalej świeżą wodę, dodaj liść laurowy i tak gotuj rosół drobiowy ok. 5 minut. Kolejny krok to dodanie do zupy obranych marchwi, selera oraz obranego korzenia pietruszki, ziemniaków i gotowanie wywaru ok. 15 minut na małym ogniu pod przykryciem. Na koniec dodaj główki brokuł oraz natkę pietruszki i gotuj jeszcze kilka minut, aż brokuły będą miękkie. Kiedy zupa ostygnie zblenduj ją i dodaj przyprawy do smaku: curry, kurkuma, pieprz, sól, suszony czosnek. 

3. ZUPA KREM Z DYNI

Składniki na 4 porcje:
½ kg dyni 
3 ziemniaki 
2 marchewki 
1 korzeń pietruszki
kilka listków pietruszki
1 cebula  
1 łyżka masła 
połowa jogurtu naturalnego
Przyprawy: kurkuma, curry, papryka chili, pieprz cayenne, sól, pieprz
Przepis:Warzywa pokroić w kostkę. Cebulę drobno pokrojoną zeszklić na patelni z 1 łyżką masła W tym czasie można gotować rosół. Po zagotowaniu rosołu dodać warzywa. Gotujący się wywar doprawić szczyptą kurkumy oraz curry. Dodać 1/2 łyżeczki papryki oraz sól i pieprz do smaku. Gotować aż warzywa będą miękkie.
Po wystudzeniu zmiksować zupę. Następnie ponownie podgrzać zupę i w celu zagęszczenia jej dodać powoli śmietanę.

4. ZUPA KREM Z KALAFIORA

Składniki na 4 porcje:
1 duży kalafior
1 marchew
bulion warzywny (marchew, korzeń pietruszki, por, seler, natka pietruszki),
1 cebula
2 średniej wielkości ziemniaki
4 ząbki czosnku
1 pęczek posiekanego koperku
kilka gałązek świeżego tymianku
4 łyżki jogurtu naturalnego do zabielenia
przyprawy: papryczka chilli, pieprz cayenne, kurkuma, sól
Przepis: Przygotowanie bulion: Warzywa myjemy i obieramy. Cebulę obieramy i przypiekamy na palniku.Warzywa: marchew, korzeń pietruszki, por, seler, natkę pietruszki przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy czosnek, gałązki tymianku. Doprawiamy lekko solą. Gotujemy wywar na małym ogniu przez około pół godziny.Po tym czasie odcedzamy wywar od warzyw. 
Do wywaru dodajemy pokrojone ziemniaki oraz różyczki kalafiora. Gotujemy do miękkości warzyw. Zdejmujemy zupę z ognia i za pomocą blendera miksujemy na gładki krem. Pod koniec miksowania dodajemy przyprawy: papryczkę chilli, pieprz cayenne, kurkumę, sól.


5. ZUPA KREM Z JARMUŻU I GROSZKU

Składniki:
1 łyżka oleju kokosowego
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 litr bulionu
500 g zielonego groszku (o tej porze mrożonego)
1 łyżeczka curry w proszku
1 łyżeczka kurkumy
1/ łyżeczki kminu rzymskiego
250 g jarmużu
400 ml mleka kokosowego
pieprz, sól;
Przepis: Na oleju kokosowym należy zeszklić posiekaną cebulę i czosnek. Wlać bulion i zagotować, dodać groszek oraz przyprawy (curry, kurkuma, kmin, pieprz, sól). Jarmuż opłukać, oderwać liście od twardej części i wrzucić do bulionu. Gotować chwilę (3-4 min.), zmiksować w blenderze i dodać mleko kokosowe. Podawać z czarnym sezamem.

Moje ulubione dodatki do zupy krem:
1. Pieczona cieciorka
Namocz cieciorkę dzień wcześniej (lub na min. 3 godz.) w ciepłej wodzie. Ugotuj namoczoną wcześniej cieciorkę (al dente), odsącz z wody przypraw papryką, curry lub innymi przyprawami i upiecz w piekarniku.

2. Prażone pestki dyni/nasiona słonecznika/sezamu/czarnuszki

3. Grzanki

5 komentarzy:

  1. Ja uwielbiam ciecierzycę w każdej postaci a jako zupa krem....miód malina:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Widzę, że mamy podobne podniebienie :D Bo z tych wszystkich przepisów korzystam bardzo często :) Moim hitem jest zupa krem z dyni z curry, zawsze czekam na jesień żeby kupić zapasy świeżej dyni :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Też kocham kremy z tych co wypisałaś robię podobne, a obecnie trochę je weganizuję pod chłopaka
    - musisz spróbować z buraczków na mleku kokosowym - robi się ekspresowo, jest vege a smakuje cudownie (tzn ja kocham tajską kuchnie) - nie da się nie pokochać :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Też kocham kremy z tych co wypisałaś robię podobne, a obecnie trochę je weganizuję pod chłopaka
    - musisz spróbować z buraczków na mleku kokosowym - robi się ekspresowo, jest vege a smakuje cudownie (tzn ja kocham tajską kuchnie) - nie da się nie pokochać :D

    OdpowiedzUsuń
  5. smakowicie :) ja ostatnio robiłam również kremy :D - u mnie na blogu przepis :)

    Obserwuje Cie kochana !

    zapraszam na : twoimioczami.blogspot.com -nowy wpis, wart zerknięcia.. / (akceptuje wymiane obserwacjami) :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz.
Jeśli Ci się tu spodobało zostań na dłużej i dołącz do obserwowanych ;)

TOP