7.1.16

Batoniki owsiane do szkoły, pracy na wycieczkę

Nowy Rok, noworoczne postanowienia? Niech zgadnę! Obiecujesz sobie, że będziesz się zdrowo odżywiać? Schudniesz? Zmienisz swój niezdrowy tryb życia na lepszą jakość? Nie będę trzymała za Ciebie kciuków, po prostu Ci pomogę, powiem Ci jak masz to zrobić, co masz jeść, czego unikać. Zacznę już dziś. Oto moja propozycja do pracy, do szkoły, w podróż. Zamiast niezdrowych, przepełnionych cukrem batoników produkowanych na masową skalę proponuję Ci po prostu nową jakość! Zdrowe, domowe batoniki owsiane.
Zdrowe domowe batoniki owsiane
Składniki:
250 g zmielonych płatków owsianych
50 g siemienia lnianego
50 g sezamu
60 g suszonych owoców Berberys
80 g pestek słonecznika
80 g mieszanki orzechowo-bakaliowej (moja: pestki dyni, miechunka, morwa biała, makadamia, pekan,  orzechy nerkowca, żurawina, owoce goi)
80 g orzechów włoskich
80 g świeżych wiórek kokosowych
3 białka
1 jajko
5 łyżek syropu z agawy
4 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego


Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w dużej misce, przekładamy na blachę i ugniatamy. Pieczemy ok. 25 minut w 130 st. Jeśli masz gazowy piekarnik bez termoobiegu w połowie pieczenia przekręć ostrożnie masę, tak by się nie pokruszyła.
Spód batoników możesz oblać rozpuszczoną gorzką czekoladą.






Do zapakowania batoników potrzebujesz:
papieru do pieczenia
brązowego sznurka
liściku
Batoniki zapakuj w brązowy papier, zwiąż sznurkiem, a na liściku napisz coś miłego lub motywującego dla siebie lub bliskiej Ci osoby.

7 komentarzy:

  1. Bardzo lubię takie batoniki, sama czasami je robię. Idealne na szybką przekąskę na zajęcia, są bardzo sycące :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie pysznosci! Przepis zapamietam! melodylaniella.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne są te batoniki, na pewno wypróbuję ten przepis. Wyglądają bardzo smakowicie. Zdrowe i bez dodatku cukru, idealnie.
    Pozdrawiam serdecznie!

    MARYSIAWOJCIK.BLOGSPOT.COM

    OdpowiedzUsuń
  4. świetne i bardzo smaczne, często z siostrą robimy ciasteczka owsiane i super sprawdzają się jako przekąska w pracy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznie wyglądają!

    Ja robię bez jajek i eksperymentuję z dodatkami. Pychota! :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Coś wspaniałego! Muszę koniecznie wypróbować tego przepisu. dzięki za pomysł.

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetny przepis! Jak długo można przechowywać takie batoniki?

    OdpowiedzUsuń

Napisz co o tym myślisz!

TOP