29.2.16

Najlepszy przepis na zdrowe dietetyczne i chrupiące chipsy z jarmużu

Jesteś na diecie, ale oglądając film potrzebujesz czegoś do chrupania? Ten wpis jest właśnie dla Ciebie. Słyszałaś już o chipsach z jarmużu (na pewno!), ale nie wiesz czy będą smaczne bo czytałaś na ten temat różne opinie? Kochana ten wpis jest dla Ciebie - smaczne, lekkie i chrupiące chipsy z jarmużu! Zdradzam Ci sekret jak zrobić chipsy idealne w smaku!

Moje pierwsze podejście do tych chipsów niekoniecznie było udane. Chipsy były chrupiące, ale lekko gorzkie. Nie poddałam się jednak i kolejne podejście było już udane. Przeczytaj moje rady jak uniknąć wtopy robiąc chipsy z jarmużu i jakie zagrożenia mogą na Ciebie czyhać po drodze!

1. Chipsy z jarmużu są gorzkie - albo je za mocno "upiekłaś", albo zapomniałaś je sparzyć gorącą wodą. Żeby uniknąć zgorzknienia liści przed pieczeniem zalej je wrzątkiem na około 30 sekund, po czym przelej je zimną wodą.


2. Chipsy z jarmużu nie są chrupiące - były zbyt mokre, bo nie osuszyłaś je po sparzeniu  lub przesadziłaś z oliwą. Inną przyczyną może być zbyt wczesne posolenie liści albo po prostu za krótko je piekłaś. Po przelaniu liści wrzątkiem i zimną wodą osusz je ręczniczkiem lub strzep z nich nadmiar wody. Postaraj się, żeby chipsy były lekko spryskane lub polane oliwą. Chipsy przypraw przed samym pieczeniem. Jarmuż nie może długo stać obsypany solą, bo straci chrupkość podczas pieczenia.


3. Chipsy z jarmużu są za słone - tu chyba nie ma wątpliwości, że przesadziłaś z solą. Bądź rozsądna sypiąc sól i przyprawy, bo co za dużo to nie zdrowo i niesmacznie.

4. Jarmuż idealny w smaku
Oprócz tego, że musisz koniecznie zastosować się do moich wskazówek, warto jest znaleźć idealny zestaw przypraw np. gotowa przyprawa gyros lub mieszanka do grilla, koniecznie bez cukru w składzie. Do jarmużu pasuje także starty parmezan!

Chipsy z jarmużu
Potrzebujesz:
kilka liści jarmużu
łyżka oliwy z oliwek (w spryskiwaczu)
sól (możesz dodać także słodkiej papryki i curry lub gotowej przyprawy bez cukru w składzie np. gyros)

Jarmuż koniecznie zalej wrzątkiem na około 30 sekund, po czym przelej go zimną wodą! Dzięki temu unikniesz zgorzknienia liści podczas pieczenia.
Porwij liście na mniejsze kawałeczki, skrop lub spryskaj oliwą z oliwek i delikatnie posól/ posyp przyprawami.
Liście włóż do nagrzanego piekarnika do 160 st. C na ok. 10 minut. GOTOWE!
Teraz tylko jakiś fajny film....

5 komentarzy:

  1. Warto jeszcze dodać, że takich jarmużowych czipsów nie łączymy z sosami jak do nachosów tylko jemy bez dodatków ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. fajny post, bardzo ciekawy ♥
    oby tak dalej
    pozdrawiam

    ZAPRASZAM DO MNIE
    zoozelooveblog.blogspot.com

    Poklikasz w linki?
    http://zoozelooveblog.blogspot.com/2016/02/42-take-off-your-clothes-blow-out-fire.html

    OdpowiedzUsuń
  3. Wypróbowane. Potwierdzam, pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetna przekąska, muszę zrobić :)

    OdpowiedzUsuń

Napisz co o tym myślisz!

TOP