24.3.16

Ferrero Rocher i Raffaello w zdrowej wersji

Mam dla Was kolejną propozycję zdrowych pralinek, obiecuję że w najbliższym czasie to już ostatni przepis na pralinki. Święta za pasem, a więc zdrowe kuleczki idealnie wpasują się na świąteczny stół, jako alternatywa ciast i ciasteczek! To smakuje lepiej niż oryginał i jest bez cukru! Te pralinki koniecznie muszą znaleźć się na Twoim świątecznym stole.

Ferrero Rocher
Składniki:
1 szkl. (ok. 100g) kaszy jaglanej
1 szkl. (250 ml) mleka roślinnego np. kokosowe
łyżeczka kakao
łyżka miodu
gorzka czekolada lub surowe kakao
100 g świeżo łuskanych orzechów laskowych do masy
ok. 20-25 sztuk całych i małych orzechów laskowych, które będą w całości w kuleczkach

UWAGA: Żeby kuleczki wyszły naprawdę smakowite, ważne jest żebyś do przepisu użyła świeżo łuskanych orzechów laskowych.

Jak obrać orzechy laskowe?
Orzechy wysyp na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, tak by orzechy leżały swobodnie na blasze.
Wstaw je do piekarnika nagrzanego do 180ºC na max 10 min. Kontroluj sytuację, bo orzechy łatwo się przypalają! 
Gotowe orzechy będą zarumienione, skórka zacznie na nich pękać. Wyjmij orzechy, zostaw na kilka minut do przestygnięcia, a następnie przesyp je na szmatkę, zawiń i intensywnie nimi pocieraj. 

Przygotowanie Ferrero Rocher:
Kaszę jaglaną przed ugotowaniem upraż na suchej patelni, pozwoli to pozbyć się goryczki.
Następnie kaszę jaglaną ugotuj do miękkości w mleku roślinnym najlepiej kokosowym z łyżeczką kakao. Do ugotowanej kaszy dodaj łyżkę miodu oraz zmielone wcześniej orzechy laskowe. Wszystko zblenduj na gładką masę i odstaw na chwilę do przestygnięcia.
Z lekko ciepłej masy lep kulki, wkładając do każdej z nich całego orzecha laskowego. Gotowe kuleczki obtocz w gorzkiej czekoladzie lub grubo zmielonym surowym kakao. Odstaw na kilka godzin do lodówki i gotowe!






Raffaello 
Składniki:
1 szkl. (ok. 100g) kaszy jaglanej
1 szkl. (250 ml) mleka kokosowego
łyżka miodu
100 g wiórek kokosowych
obrane migdały

Przygotowanie Raffaello:
Kaszę jaglaną przed ugotowaniem upraż na suchej patelni, pozwoli to pozbyć się goryczki.
Następnie kaszę jaglaną ugotuj do miękkości w mleku kokosowym i 1/2 wiórek kokosowych. Do ugotowanej kaszy dodaj łyżkę miodu. Wszystko zblenduj na gładką masę i odstaw na chwilę do przestygnięcia.
Z lekko ciepłej masy lep kulki, wkładając do każdej kuleczki migdała. Gotowe kuleczki obtocz w pozostałej części wiórek kokosowych. Odstaw na kilka godzin do lodówki i gotowe!



7 komentarzy:

  1. Taka zdrowa wersja do mnie przemawia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jakie pyszności

    ZAPRASZAM DO MNIE
    zoozelooveblog.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne przepisy, muszę je wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  4. Już go sobie zapisałam do zrobienia na poświętach, zmienię tylko miód na syrob z agawy dla mojego wegańskiego mężczyzny i będzie idealnie

    ale twoje pralinki są super! te pomarańczowe prześwietne wyszły :P

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda przepysznie! Muszę wypróbować :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ojej straszna jesteś, po świętach proponujesz takie przepisy. Przecież wszyscy się na to rzucą i będą próbować!

    OdpowiedzUsuń
  7. Robiłam niedawno kuleczki raffaello i wyszły przepyszne :) Na pewno skorzystam z przepisu na ferrero, dzisiaj nawet kupiłam ziarenka kakaowca ;)

    OdpowiedzUsuń

Napisz co o tym myślisz!

TOP