7.3.16

Kuleczki jaglane w słodkiej pomarańczowej posypce bez cukru

To jest mój hit! Kulki jaglane w słodkiej pomarańczowej posypce bez cukru! Długo myślałam nad tym, jak zrobić słodką posypkę bez dodatku cukru i nawet słodzików. Udało się, a wszystko to zawdzięczam... zobacz sama. Pralinki wyszły bossssko. Przepis jest banalnie prosty, a powali każdego na kolana. Koniecznie wypróbuj, zero cukru, 100% przyjemności.
Kuleczki jaglane w słodkiej posypce
20 szt.  - 1 sztuka 55 kcal
Składniki:
1 szkl. (ok. 100g) kaszy jaglanej
1 szkl. (250 ml) mleka roślinnego np. kokosowe
łyżka ksylitolu/stewii
1-2 szt. batata
Przygotowanie:
Posypka: Bataty kroimy na cieniutkie plasterki i suszymy w piekarniku ok, 10-15 minut w 170 st. C. Dobrze wysuszone bataty mielimy w malakserze. Posypkę możemy przesiać przez sitko, jeśli chcemy żeby była bardzo drobniutka.



Kuleczki: Kaszę jaglaną przed ugotowaniem prażymy na suchej patelni, pozwoli to pozbyć się goryczki.
Następnie kaszę jaglaną gotujemy do miękkości w mleku roślinnym np. kokosowym. Do ugotowanej kaszy dodajemy łyżkę słodzika naturalnego np. ksylitolu. Wszystko blendujemy na gładką masę i odstawiamy na chwilę do przestygnięcia.
Z lekko ciepłej masy lepimy kulki i obtaczamy w posypce. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki.




9 komentarzy:

  1. Świetny przepis! Koniecznie muszę wypróbować, sama robisz zdjęcia ! Są smakowite ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cały czas uczę się robić zdjęcia :)

      Usuń
  2. Wyglądają świetnie! Pewnie tak samo smakują :) Bardzo lubię kaszę jaglaną, może spróbuję zrobić takie kuleczki!

    OdpowiedzUsuń
  3. Patrząc na te zdjęcia aż mi ślinka cieknie! Nigdy nie jadłam czegoś podobnego, ale wyglądają tak apetycznie, że chyba spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Napełniła bym nimi brzuszek ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. To jest smaczne ? :) Muszę wypróbować ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda super, zdrowe składniki... tylko zrobić zakupy i wziąć się do roboty :) Na prawdę zaciekawił mnie ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniam, wyglądają apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń

Napisz co o tym myślisz!

TOP