Kuleczki jaglane w słodkiej posypce bez cukru

pralinki bez cukru naturalne skadniki

To jest mój hit! Kulki jaglane w słodkiej pomarańczowej posypce bez cukru! Długo myślałam nad tym, jak zrobić słodką posypkę bez dodatku cukru i nawet słodzików. Udało się, a wszystko to zawdzięczam… zobacz sama. Pralinki wyszły bossssko. Przepis jest banalnie prosty, a powali każdego na kolana. Koniecznie wypróbuj, zero cukru, 100% przyjemności.

Kuleczki jaglane w słodkiej posypce

20 szt.  – 1 sztuka 55 kcal
Składniki:

  • 1 szkl. (ok. 100g) kaszy jaglanej
  • 1 szkl. (250 ml) mleka roślinnego np. kokosowe
  • łyżka ksylitolu/stewii
  • 1-2 szt. batata

Przygotowanie:

Posypka: Bataty kroimy na cieniutkie plasterki i suszymy w piekarniku ok, 10-15 minut w 170 st. C. Dobrze wysuszone bataty mielimy w malakserze. Posypkę możemy przesiać przez sitko, jeśli chcemy żeby była bardzo drobniutka.

Kuleczki: Kaszę jaglaną przed ugotowaniem prażymy na suchej patelni, pozwoli to pozbyć się goryczki.

Następnie kaszę jaglaną gotujemy do miękkości w mleku roślinnym np. kokosowym. Do ugotowanej kaszy dodajemy łyżkę słodzika naturalnego np. ksylitolu. Wszystko blendujemy na gładką masę i odstawiamy na chwilę do przestygnięcia. Z lekko ciepłej masy lepimy kulki i obtaczamy w posypce. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Powiązane posty

Jak rozłożyć makro na posiłki?

Rozkład makro w diecie określa, jaki procent całkowitej liczby kalorii pochodzi z każdego z grupy makroskładników, czyli węglowodanów, tłuszczy i białka. Zrównoważone spożycie makroskładników jest

9 odpowiedzi

  1. Patrząc na te zdjęcia aż mi ślinka cieknie! Nigdy nie jadłam czegoś podobnego, ale wyglądają tak apetycznie, że chyba spróbuję 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *