6.4.16

5 pomysłów na szybkie i zdrowe II śniadanie

Mam dla Ciebie 5 niezawodnych, szybkich, sprawdzonych i oczywiście zdrowych przepisów na II śniadanie. Możesz przygotować je dzień wcześniej i zabrać  je ze sobą wszędzie.
1. Koktajl warzywno-owocowy

Zielone smoothie ze szpinakiem i gruszką
Składniki:
1 garść świeżego szpinaku (ok. 25 g)
1/2 banana
1/2 gruszki
1/2 szklanki mleka roślinnego
1 łyżka soku z cytryny
kilka listków mięty
Wykonanie: Wszystkie składniki dokładnie zmiksować i gotowe!

2. Owsianka 

Moja owsianka bananowa
Składniki:
40-50g płatków owsianych
szklanka mleka roślinnego najlepiej kokosowego
łyżka wiórek kokosowych
trochę cynamonu
1 banan
15-20g płatków migdałów
Wykonanie: Wieczorem płatki zalać wodą, rano zagotować. Gdy zgęstnieją dodać pokrojonego banana i cynamon. Mieszając, trzymać na małym ogniu do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Jeszcze ciepłą owsiankę przełożyć do szklanego słoiczka, a na wierzch wsypać podprażone migdały.

3. Jaglanka

Prosta jaglanka z leśnymi owocami
Składniki:
1 łyżka oleju kokosowego
1/2 szklanki kaszy jaglanej (suchej)
1 szklanka mleka kokosowego
1 szklanka wody
pół łyżeczki cynamonu, goździków, kardamonu
garść borówek,
garść malin
1/2 banana
Wykonanie: Suchą kaszę uprażyć na patelni, żeby pozbyć się goryczki. Na oleju kokosowym "podsmażyć" przyprawy. Podprażoną kaszę jaglaną ugotować na mleku kokosowym z "podsmażonymi" przyprawami (jeśli mleko się wygotuje należy dolać wody). Do ugotowanej kaszy dodać banana, garść borówek i wymieszać.

4. Jogurt naturalny z dodatkami

Jogurt naturalny z owocami i amarantusem
Składniki:
małe opakowanie jogurtu naturalnego
1/3 jabłka
3 truskawki
łyżka poppingu z amarantusa
Wykonanie: Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą.

5. Twarożek z dodatkami

Twarożek ze szpinakiem i nasionami sezamu
Składniki:
100 g chudego sera twarogowego
3 łyżki jogurtu naturalnego
2 garście świeżych liści szpinaku
1/4 dużej cebuli
1 łyżka nasion sezamu
sól himalajska, pieprz
Składniki na sos:
1 łyżeczka oliwy z oliwek
1/2 ząbka czosnku
1 łyżka soku z cytryny
Wykonanie: Ser twarogowy połączyć z jogurtem naturalnym i zmielić/zblendować na gładką masę. Do twarożku dodać posiekaną w drobną kosteczkę cebulę i sezam, doprawić solą morską i pieprzem.
Wszystkie składniki na sos dokładnie wymieszać.
Płaską miseczkę wyłożyć szpinakiem, ułożyć na nim twaróg i polać go przygotowanym sosem. 
Twarożek możemy zjeść sam lub z kromka pełnoziarnistego pieczywa. 

5 komentarzy:

  1. Dziękuję za inspirujące propozycje z pewnością wkrótce wykorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wszystkie opcje śniadaniowe, które lubię najbardziej :) Pozdrawiam z nad zielonego koktajlu ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja polecam i dodaję do moich szejków młody zielony jęczmień! Polecam! Czysta bomba witaminowa!

    OdpowiedzUsuń
  4. Idealnie trafiłam! Już dziś spróbuję jeden z przepisów :)

    http://pati-ix.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepyszne przepisy :-) Robię podobne rzeczy tylko np. zamiast kaszy jaglanej daję płatki jaglane, a twarożek to rozmaitych wersjach często z ogórkiem, pomidorkiem czy rzodkiewką do tego jakieś kiełki czy rukola :-)

    Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń

Napisz co o tym myślisz!

TOP