3 proste i szybkie przepisy ze szparagami

Sezon szparagowy jest bardzo krótki, dlatego korzystajmy z nich póki możemy. Ja szparagi dopiero poznaję, ale już znalazłam 3 moje ulubione przepisy ze szparagami w roli głównej. Zaletą szparagów jest to, że są niskokaloryczne, w 100 gramach mają tylko 18 kcal! Także można je jeść bez wyrzutów sumienia! Fajnie urozmaicą zwykłe codzienne dania. Rzuć okiem na moje przepisy i daj się skusić.

1. Najlepszy dietetyczny omlet ze szparagami

Składniki:

  • 3 jajka
  • 1/4 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • odrobina oleju kokosowego (na patelnię)
  • kilka sztuk zielonych szparagów
  • 1 pomidor (opcjonalnie)
  • 2 łyżki mąki jaglanej
  • zioła np. prowansalskie
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie: Na patelni rozgrzać odrobinę oleju kokosowego i podsmażyć drobno posiekaną cebule przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz pokrojone w grube plastry szparagi. Ubić jajka z  mąką jaglaną, solą, pieprzem i ziołami na jednolitą masę, następnie przelać ją na patelnie i smażyć pod przykryciem, aż masa jajeczna będzie częściowo ścięta. Następnie na wierzch ułożyć pociętego w plastry pomidora i czekać aż cały omlet się delikatnie się zetnie.

Jeśli macie dobrą patelnie i omlet robicie na małym ogniu, przekręcanie go nie będzie konieczne.

2. Zupa krem ze szparagów

Składniki:

  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 250 ml wody
  • łyżka oleju kokosowego
  • 1 mała cebula
  • 2 średnie ziemniaki
  • 10 szt. zielonych szparagów
  • 2 ząbki czosnku
  • plaster świeżego imbiru
  • pęczek pietruszki,
  • sól i pieprz

Przygotowanie: Posiekaną drobno cebulę zeszklić na patelni (lub od razu w garnku) na oleju kokosowym. Obrane i pokrojone w grubą kostkę ziemniaki zalać w garnku szklaną wody, dodać zeszkloną cebulę i zagotować. Następnie dodać umyte i pocięte szparagi (bez zdrewniałych końców), przeciśnięty przez praskę czosnek i plasterek imbiru. Gotować chwilę i na końcu dodać mleko kokosowe jeszcze chwilę gotować.

Zdjąć z gazu, dodać drobno posiekaną pietruszkę, sól i pieprz wg smaku, gdy zupa przestygnie zblendować. Podawać z grzankami.

3. Tarta ze szparagami i pomidorkami

Składniki:

  • 100 g mąki żytniej
  • 60 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżeczki soli
  • Nadzienie:
  • kilka sztuk zielonych szparagów
  • 1 mała cebula
  • ok. 10 pomidorków koktajlowych
  • 1 jogutr naturalny
  • 2 jajka
  • 1 łyżka mąki jaglanej
  • sól, pieprz, zioła

Przygotowanie: Dwa rodzaje mąki, masło, jajko i płaską łyżeczkę soli zagnieć na jednolitą masę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę.

Następnie należy przygotować pozostałe składniki na tartę: posiekać drobno cebulę, pomidorki koktajlowe przekroić na połówki. Śmietanę, jajka, mąką, sól, pieprz i zioła zblendować na jednolitą masę.

Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować, wyłożyć min formę do tarty (ok. 25 cm).  Następnie należy wyłożyć w miarę równomierne na całości posiekaną cebule, pomidorki koktajlowe i pokrojone szparagi. Warzywa zalać masą jajeczno-śmietanową.

Tartę piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C na złoty kolor przez około 40 minut.

Powiązane posty

Jak rozłożyć makro na posiłki?

Rozkład makro w diecie określa, jaki procent całkowitej liczby kalorii pochodzi z każdego z grupy makroskładników, czyli węglowodanów, tłuszczy i białka. Zrównoważone spożycie makroskładników jest

4 odpowiedzi

  1. Dwa razy kupiłam szparagi i okazało się to niewypałem – były zdrewniałe i niesmaczne. Jak do licha wybrać te dobre szparagi? Kupowałam zielone, dość cienkie, takie były w Lidlu. Chyba powinnam wybrać się na targ.

  2. Zupa krem ze szparagów to dla mnie coś nowego. Chociaż po niemiłych doświadczeniach ze zblendowanymi zupami mam pewne obawy. Jednak mleczko kokosowe mnie przekonywuje 😉 Z wszystkich trzech przepisów tarta moją faworytką!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *