26.5.16

3 proste i szybkie przepisy ze szparagami

Sezon szparagowy jest bardzo krótki, dlatego korzystajmy z nich póki możemy. Ja szparagi dopiero poznaję, ale już znalazłam 3 moje ulubione przepisy ze szparagami w roli głównej. Zaletą szparagów jest to, że są niskokaloryczne, w 100 gramach mają tylko 18 kcal! Także można je jeść bez wyrzutów sumienia! Fajnie urozmaicą zwykłe codzienne dania. Rzuć okiem na moje przepisy i daj się skusić.


1. Najlepszy dietetyczny omlet ze szparagami
Składniki:
3 jajka
1/4 cebuli
1 ząbek czosnku
odrobina oleju kokosowego (na patelnię)
kilka sztuk zielonych szparagów
1 pomidor (opcjonalnie)
2 łyżki mąki jaglanej
zioła np. prowansalskie
sól
pieprz
Przygotowanie: Na patelni rozgrzać odrobinę oleju kokosowego i podsmażyć drobno posiekaną cebule przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz pokrojone w grube plastry szparagi. Ubić jajka z  mąką jaglaną, solą, pieprzem i ziołami na jednolitą masę, następnie przelać ją na patelnie i smażyć pod przykryciem, aż masa jajeczna będzie częściowo ścięta. Następnie na wierzch ułożyć pociętego w plastry pomidora i czekać aż cały omlet się delikatnie się zetnie.
Jeśli macie dobrą patelnie i omlet robicie na małym ogniu, przekręcanie go nie będzie konieczne.

2. Zupa krem ze szparagów

Składniki:
1 puszka mleka kokosowego
250 ml wody
łyżka oleju kokosowego
1 mała cebula
2 średnie ziemniaki
10 szt. zielonych szparagów 
2 ząbki czosnku
plaster świeżego imbiru
pęczek pietruszki, 
sól i pieprz

Przygotowanie: Posiekaną drobno cebulę zeszklić na patelni (lub od razu w garnku) na oleju kokosowym. Obrane i pokrojone w grubą kostkę ziemniaki zalać w garnku szklaną wody, dodać zeszkloną cebulę i zagotować. Następnie dodać umyte i pocięte szparagi (bez zdrewniałych końców), przeciśnięty przez praskę czosnek i plasterek imbiru. Gotować chwilę i na końcu dodać mleko kokosowe jeszcze chwilę gotować.
Zdjąć z gazu, dodać drobno posiekaną pietruszkę, sól i pieprz wg smaku, gdy zupa przestygnie zblendować. Podawać z grzankami.


2. Tarta ze szparagami i pomidorkami

Składniki:
Ciasto:
100 g mąki żytniej
60 g mąki pszennej
100 g masła
1 jajko
1 płaska łyżeczki soli

Nadzienie:
kilka sztuk zielonych szparagów
1 mała cebula
ok. 10 pomidorków koktajlowych
1 jogutr naturalny
2 jajka
1 łyżka mąki jaglanej
sól, pieprz, zioła

Przygotowanie: Dwa rodzaje mąki, masło, jajko i płaską łyżeczkę soli zagnieć na jednolitą masę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę.
Następnie należy przygotować pozostałe składniki na tartę: posiekać drobno cebulę, pomidorki koktajlowe przekroić na połówki. Śmietanę, jajka, mąką, sól, pieprz i zioła zblendować na jednolitą masę.
Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować, wyłożyć min formę do tarty (ok. 25 cm).  Następnie należy wyłożyć w miarę równomierne na całości posiekaną cebule, pomidorki koktajlowe i pokrojone szparagi. Warzywa zalać masą jajeczno-śmietanową.
Tartę piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C na złoty kolor przez około 40 minut.

4 komentarze:

  1. Dwa razy kupiłam szparagi i okazało się to niewypałem - były zdrewniałe i niesmaczne. Jak do licha wybrać te dobre szparagi? Kupowałam zielone, dość cienkie, takie były w Lidlu. Chyba powinnam wybrać się na targ.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przy zakupie szparagów trzeba sprawdzać ich końcówki i wybierać jak najbardziej miękkie na końcach, wilgotne i nieprzesuszone

      Usuń
  2. Zupa krem ze szparagów to dla mnie coś nowego. Chociaż po niemiłych doświadczeniach ze zblendowanymi zupami mam pewne obawy. Jednak mleczko kokosowe mnie przekonywuje ;) Z wszystkich trzech przepisów tarta moją faworytką!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja uwielbiam zupy krem, jakie niemiłe doświadczenia miałaś?

      Usuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz.
Jeśli Ci się tu spodobało zostań na dłużej i dołącz do obserwowanych ;)

TOP