12.5.16

Homemade healthy nutella

Ach w końcu się skusiłam, w końcu się udało. Domowa, zdrowa Nutella bez cukru. Pycha! To jest prawdziwy smak orzechów laskowych, wanilii i kakao. Trzeba nad sobą panować, żeby nie zjeść jej od razu w całości. Wymaga poświęcenia odrobiny czasu, ale ten wyjątkowy smak rekompensuje każdą chwilę spędzoną w kuchni.

Homemade Healthy Nutella
Składniki:
ok. 130-150 g świeżo łuskane orzechy laskowe 
30 ml oleju kokosowego
1 laska wanilii
łyżka ksylitolu
 2 łyżeczki kakao

Przygotowanie:
1. Zdejmujemy skórkę z orzechów laskowych. Orzechy pieczemy w piekarniku 15-20 minut w 100 st. C, po tym czasie wyciągamy je, przesypujemy na suchą ściereczkę, zawijamy i ocieramy nią o blat lub w rękach, aż orzeszki pozostaną bez skórki, a przynajmniej ich większość będzie bez skórki. 

2. Orzechy wrzucamy do malaksera i mielimy na pył.

3. Dodajemy pozostałe składniki: 30 ml rozpuszczonego oleju kokosowego, ziarenka z jednej laski wanilii oraz kakao. Wszystko mielimy do uzyskania w miarę gładkiej konsystencji.

Opcjonalnie możesz dodać kilka łyżek mleka roślinnego.







6 komentarzy:

  1. Piękne zdjęcia! Chyba już dzisiaj wykorzystam ten przepis, narobiłaś mi straszną ochotę haha :)

    http://pati-ix.blogspot.com/ ♥

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę koniecznie spróbować tej wersji, uwielbiam takie masełka, a rzadko kupuję ze względu na ich skład :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czym robisz zdjęcia? Jakoś jest naprawdę niesamowita!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nikon J1 i mam dwa obiektywy do niego

      Usuń
  4. Mozna zamiast orzechow laskowych uzyc masla orzechowego laskowego?

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz.
Jeśli Ci się tu spodobało zostań na dłużej i dołącz do obserwowanych ;)

TOP