16.7.16

Fit brownie bez cukru z czerwonej fasoli

Jakiś czas temu wrzucałam tu 3 przepisy na słodkie czekoladowe musy bez cukru. Nie ma chyba takiej osoby, która nie lubi czekolady, dlatego jak zwykle wychodzę Wam na przeciw i wrzucam świetną alternatywę! Dziś przygotowałam wpis z super fit przepisem na czekoladowe brownie z czerwonej fasoli. Ja wiem, że w Internecie, na co drugim fit blogu jest ten przepis, ale są tu też takie osoby, które na inne blogi zaglądają raczej rzadko. Zresztą, to jest tak super przepis, że powinien go poznać każdy!
Nie znam autora tego brownie, ale składam mu pokłony. Ciasto jest obłędne i w ogóle nie czuć fasoli, możecie spokojnie wmówić swoim opornym znajomym, że to ciasto z mąki pszennej, cukru i czekolady. Samo przygotowanie ciasta to max 10 minut, pieczenie w gazowym piekarniku ok. 40-50 minut.

Ze składników podanych poniżej upiekłam ok. 2-3 centymetrowe ciasto o średnicy 25 cm. Składniki podane poniżej stworzą idealną kompozycję smaku!

Fit brownie z fasoli
Składniki:
1 puszka fasoli czerwonej (wybierzcie taką w której składzie jest tylko fasola, woda i sól)
2 jajka (od szczęśliwej kurki)
1 banan
1,5 łyżki kakao
1 łyżka ksylitolu (cukru brzozowego)
1 łyżka oleju kokosowego (najlepiej nierafinowanego, bo pięknie pachnie)
szczypta sody
1/2 gorzkiej czekolady (na polewę, min. 70% kakao)
3 łyżki mleka kokosowego (na polewę)

Wykonanie: Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę. Formę do ciasta smarujemy olejem kokosowym. Następnie wlewamy ciasto do formy i pieczemy ok. 40-50 minut w temp. 190 st. C.
Po wyjęciu ciasta z piekarnika rozpuszczamy gorzką czekoladę z mlekiem kokosowym i wylewamy ją na ciasto okrężnymi ruchami. Ciasto ozdobić możesz dostępnymi teraz słodziutkimi czereśniami i listkami mięty.


8 komentarzy:

  1. Mniami :) Ja jednak nie mogę się przekonać do brownie z fasoli :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj! Obiecuję, że nie pożałujesz. Żeby faktycznie nie czuć fasoli, konieczne jest użycie nierafinowanego oleju kokosowego, pięknie pachnie i niweluje fasole w 100%

      Usuń
  2. Muszę w końcu zrobić! Już wystarczająco długo mnie kusi ;)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. A wydawało mi się, że fit i brownie nie idą w parze, a tu proszę, super przepis! ^^

    OdpowiedzUsuń
  4. Ostatnio robiłam podobne brownie, dalej się dziwię jak pyszne może być ciasto z fasoli! Twoje wygląda nieziemsko :)

    Jak byłam mała nie znosiłam czekolady, ale dojrzałam i zmądrzałam ;D

    OdpowiedzUsuń
  5. Anonimowy19/7/16 10:30

    można zastąpił ksylitol syropem klonowym np ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można, ale musisz się liczyć z tym,że ciasto nie będzie już takie fit.

      Usuń

Napisz co o tym myślisz!

TOP