Zdrowe zakupy,czyli jak zdrowo i tanio zjeść?

Zdrowe zakupy

Zdrowe zakupy czas start. Ile razy powiedziałaś sobie w duchu, że nie stać Cię na zdrową żywność, bo jest strasznie droga? Wytrącam Ci z ręki ten argument, bo jak się chce to można! Jest mnóstwo tanich produktów, które są bardzo zdrowe, znam wiele zdrowych półproduktów z których możesz przygotować smaczne przekąski lub obiady na kilka dni. Od czasu do czasu warto sięgnąć po produkty z wyższej półki i przygotowywać jakieś specjalne danie na wyjątkową okazję. Dziś jednak przygotowałam dla Ciebie kilka porad, jak robić zdrowe zakupy

Jak robić zdrowe zakupy?

Wystarczy, że wprowadzisz kilka zmian w zakupach i zamiast kilku niezdrowych produktów wybierzesz te zdrowsze, często dużo lepszej jakości! Od tego zacznij zdrowe zakupy.

1. Śledź gazetki promocyjne i szukaj okazji. 

2. Rób zawsze listę potrzebnych produktów i kupuj tylko to czego potrzebujesz.

Często przez nieprzemyślane zakupy marnuje się mnóstwo jedzenia, bo po prostu tracą datę ważności 🙁 Planuj zdrowe posiłki na kilka dni w przód i kupuj to czego aktualnie potrzebujesz.

3. Poszukaj lokalnych dostawców i biobazarów.

Produkty takie jak: jajka, przetwory mleczne, warzywa, owoce, orzechy, a nawet mięso warto kupować od lokalnych rolników. Będzie na pewno taniej.

4. Wybieraj półprodukty i gotuj w domu

Zamiast gotowego sosu kup przecier pomidorowy, warzywa oraz przyprawy i z tych produktów zrób smaczny pomidorowy sos – na pewno wyjdzie taniej i zdrowiej! Zamiast gotowych sosów instant, do przygotowywania sosów wykorzystaj oliwę z oliwek, jogurt naturalny i świeże zioła.

5. Kupuj produkty sezonowe

Owoce i warzywa w sezonie zawsze są tańsze. Idealnym przykładem jest papryka, dostępna w supermarketach przez cały rok, ale w zależności od miesiąca cena jej waha się od 4 do 12 zł, zauważyliście to?
Większość warzyw i owoców nadaje się do mrożenia więc kupuj w sezonie i zamrażaj na później.

6. Jedź (zatem i kupuj) dużo warzyw i owoców

Zamiast gotowych dań i niezdrowych produktów. Z warzyw można przygotować mnóstwo smacznych dań np. kotlety kalafiorowe lub faszerowaną paprykę.

7. Wybieraj wodę mineralną niegazowaną

Zamiast kolorowych napojów i soków w kartonach, lub jeśli woda wodociągowa w Twojej okolicy jest dobrej jakości kup filtr do wody i korzystaj z tej z kranu.

8. Kupuj większe paczki – jeśli to konieczne.

Z jednej strony większe paczki są tańsze, a z drugiej, jeśli jesteś singlem możesz mieć problem ze zużyciem dużych produktów przed końcem ich daty ważności.

9.Omijaj półki ze słodyczami!

10. Kupuj w internecie.

Dzięki porównywarkom cen, możesz łatwo sprawdzić, gdzie produkty są najtańsze i kupić suchy prowiant: kasze, ryż, makaron w dużych nawet 1-5 kg opakowaniach bardzo tanio.

A Ty jakie masz sposoby na zdrowe i tanie zakupy? Daj znać w komentarzu.

Powiązane posty

Jak rozłożyć makro na posiłki?

Rozkład makro w diecie określa, jaki procent całkowitej liczby kalorii pochodzi z każdego z grupy makroskładników, czyli węglowodanów, tłuszczy i białka. Zrównoważone spożycie makroskładników jest

9 odpowiedzi

  1. Bardzo lubię warzywa i najczęściej zaopatruję się w nie na rynku, nie mam przekonania do owoców czy warzyw z marketów 🙂
    Jeśli możesz, kliknij w linki w najnowszym poście, dzięki ;*

  2. Większość z punktów, które wymieniłaś spełniam, także chyba nie jest ze mną źle 🙂 Dopisałabym jeszcze domowe przetwory – jakby nie patrzeć dzięki nim jedzenie jest zdrowsze i można sporo zaoszczędzić. Sama tego lata zrobiłam wyjątkowo dużo przetworów, dżemów, soków, a w planach jeszcze mam marynowaną paprykę w zalewie miodowej 🙂

  3. Nie lubię tekstów typu "ooo, jak już chce się być fit bądz zdrowo odżywiać to trzeba mieć dużo pieniędzy". Z własnego punktu widzenia wiem, że tak nie jest.
    Ostatnio z ciekawości poszłam z mamą na zakupy. Ja robiłam miesięczne zakupy sobie, ona sobie. Podrównałyśmy paragony. Cena była prawie taka sama, ku jej zdziwieniu. W cenie jakiej brała ciastka, wafelki, bądź jakieś słone przekąski ja miałam orzechy lub jakieś nasiona.
    Zdrowe komponowanie posiłków nie jest drogie. Czasami bywa wręcz tańsze i bardziej przyjemne dla naszego organizmu. Nawet zaczęłam robić domowe dżemy w wersji bardziej "light", bez dodatków białego cukru czy tłuszczy 😉
    Pozdrawiam serdecznie!

    http://brunettegirlfit.blogspot.com/

  4. Zdrowe jedzenie to podstawa. Jeśli chcemy zjeść coś, co w ogólnym pojęciu jest "niezdrowe" wystarczy jeśli zrobimy to sami, np. ręcznie robionego hamburgera albo własny dressing do sałatki. Bez chemii, a jednocześnie nie odmawiamy sobie tego, na co mamy ochotę!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *