29.10.16

Bananowo-czekoladowe muffinki (prawie) bez cukru - jesienny prezent

Muffinki to zawsze dobry pomysł! Dzisiaj będzie mega czekoladowa, bez cukrowa (ale z odrobiną miodu) wersja muffinek, w jesiennej odsłonie. Tak niewiele składników potrzeba, żeby wyszły te cudowne maleństwa, nie ma nad czym się zastanawiać, koniecznie je zrób!
Takie babeczki świetnie sprawdzą się, jako drobny podarunek dla znajomych lub rodziny, kiedy idziemy do nich z wizytą. Dziś również podpowiem, jak ładnie je zapakować! 

Muffinki bananowo-czekoladowe bez cukru

Składniki:
3 dojrzałe banan
125 ml oleju roślinego
2 jajka
200 g mąki ryżowej
łyżka miodu
3 łyżki kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
gorzka czekolada min. 70% kakao (na wierzch) 
Wykonanie:
Banany zblenduj na gładką masę lub rozgnieć widelcem. Białko jajek ubij na sztywno z łyżeczką miodu i szczyptą soli. Następnie wszystkie mokre składniki tj. ubite białko, żółtka, zblendowane banany i olej połącz ze sobą. W drugiej misce wymieszaj mąkę z kakao i łyżeczką sody.
Na końcu połącz ze sobą mokre i suche składniki - wszystko wymieszaj łyżką na gładką masę. 
Ciasto wyłóż do papierowych papilotek (ok. 12 szt.) i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st.C, piecz 15-20 minut.
Kiedy muffinki wystygnął możesz polać je rozpuszczoną gorzką czekoladą.

Pakowanie muffinek

Do zapakowania muffinek potrzebujesz:
- ładnej kuchennej ściereczki
- tektury
- wstążki
- gałązki z jarzębiną lub jesiennych liści

Z tektury wycinasz kształt na 4 lub 6 sztuk muffinek, zawijasz ładnie w ściereczkę, związujesz wstążką i przymocowujesz jarzębinę lub kolorowe jesienne liście. Możesz, jeśli masz wyciskarkę, zrobić smaczny jesienny sok, przepisy znajdziesz w moim poprzednim wpisie:

16 komentarzy:

  1. Ale mi narobiłaś ochoty! Fajny przepis, dobrze że nie zawierają cukru ani mąki pszennej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie przepisy zawsze znajdziesz u mnie :)

      Usuń
  2. Wyglądają apetycznie, a jak pożywnie brzmią :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszą być pyszne! Banan i czekolada to super combo :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Jadłam już nie raz bananowo-czekoladowe muffinki! Palce lizać :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kiedyś zrobiłam podobne muffinki i były przepyszne. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają świetnie, a w "opakowaniu" bardzo jesiennie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszności :) dawno muffinek nie jadłam

    OdpowiedzUsuń
  9. Muffinki piekę w każde Święta Bożego Narodzenia. Pewnie po wypróbowaniu tego przepisu będę je robiła o każdej porze roku to z radością, bo przepis wydaje się bardzo interesujący :) I mocno bananowy! ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. banany często goszczą w mojej kuchni. w muffinkach także. spróbuje twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ostatnio robiłam chlebek bananowy, jak zostanie mi znowu dojrzałych bananów, to na pewno zrobię te muffinki :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam muffiny, ale rzadko je jem, bo sama raczej nie piekę (nie chciałabym zjeść wszystkiego na raz, a reszta domowników nie przepada za słodkim :D). Ale po tym poście mam ochotę zrobić taką zdrową wersję muffinów, może nawet najwyższy czas. :)

    OdpowiedzUsuń
  13. banan <3 świetny produkt można z niego zrobić naprawdę wiele pysznych rzeczy ale takie mufinki szczerze to widzę pierwszy raz, i mam ochotę wypracować ten przepis :D
    Pozdrawiam.
    http://deliciousfood98.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Napisz co o tym myślisz!

TOP