Stylowo i Zdrowo

Najprostszy przepis na warzywne kotlety z kalafiora

Kolejny przepis i kolejne warzywne kotlety. Najprostsza i szybka wersja smacznych, warzywnych kotlecików. Niewiele składników, niewiele pracy, a efekt mega smaczny - to najsmaczniejsze kotlety ze wszystkich, jakie do tej pory zrobiłam. Są tak dobre, że można je jeść bez dodatków.

Kotlety z kalafiora

B22 W30 T26 - 10 sztuk (1 porcja lub 2 po dodaniu dodatków)

Składniki:
1 duży kalafior,
2 jajka,
1 ząbek czosnku,
10 g parmezanu
łyżka posiekanej natki pietruszki,
25 g bułki tartej bezglutenowej (+ 5g do obtoczenia)
sól i pieprz
10 ml oleju rzepakowego

Wykonanie:
Pocięty w różyczki kalafior ugotuj w osolonej wodzie na pół miękko.
Ugotowanego i ostudzonego kalafiora rozdrobnij widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków.
Do kalafiorowej masy dodaj: 2 jajka, sól, pieprz i bułkę tartą, starty parmezan, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz posiekaną pietruszkę.
Uformuj kotlet, obtocz je na bułce tartej i usmaż na oleju rzepakowym rapso. Najlepiej patelnie posmarować olejem za pomocą pędzelka.
Gotowe!

Żeby skomponować pełnowartościowe danie połowę kotletów warzywnych podawaj z jajkiem ugotowanym na twardo i sałatką z warzyw sezonowych z oliwą z oliwek (5g) - B17 W25 T23




Powiedz co o tym sądzisz
11 komentarzy
  1. Zrobię na pewno, bo uwielbiam kalafiora a ostatnio zabrakło mi pomysłów na obiady. Przepis zapisany, dziękuję!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Beda dobre nastepnego dnia do lunch boxu do pracy?

    OdpowiedzUsuń
  3. Super przepis! Kalafior ma niewiele kalorii, dlatego sprawdzi się u osób na redukcji! Dodałabym do tego sałatkę z rukolą, granatem czy pestkami i mamy idealne II śniadanie! Ja tego typu fit przepisów nauczyłam się dzięki aplikacji kcalmar. I powiem szczerze, że teraz, gdy jem jedzenie złej jakości, to aż ..... ;) Oj nie smakuje:) Warto podjąć wyzwanie zdrowego odżywiania. Naprawdę! Okazuje się, że to wchodzi w nawyk + kubki smakowe bardzo zmieniają upodobania:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Robiłam podobne tylko z ciecierzycy, te na pewno wypróbuję. Wyglądają przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja muszę zrobić z ciecierzycy :)

      Usuń
  5. W końcu ugotuję coś innego -super post :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Super post :)
    I follow you, please follow me.
    0simplicitylife.blogspot.sk

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepis na pewno wypróbuję, bo kiedyś o takich kotletach myślałam, a gdzieś mignęła mi opinia, że bardzo dobre :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Anonimowy15/6/18 14:32

    Najgorszy moment jest podczas smażenia. Autorka też się nie obyła od przekleństw? :) Przy ilości bułki tartej w przepisie jest to niemalże niemożliwe. Ale przepis doceniam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może to kwestia wielkości kalafiora, albo dobrej patelni. U mnie ten przepis zawsze się sprawdza

      Usuń

Instagram @stylowoizdrowo