28.3.17

Domowe pesto z bazylii z makaronem

Bazyliowe pesto to moje odkrycie tego miesiąca. Jest mega mega smaczne, szybkie w przygotowaniu i przede wszystkim zdrowe! Przy okazji przygotowywania pesto zupełnie przypadkiem zrobiłam do tego cudowny sok :) Koniecznie zrób ten zestaw na najbliższy obiad!

Bazyliowe pesto

Składniki:
Pęczek bazylii
40 ml oliwy z oliwek
20 g migdałów
20 g parmezanu
ząbek czosnku
szczypta suszonego jalapenio (zielone)
pieprz, sól

Przygotowanie bazylii - mycie i pozbywanie się pestycydów: przez 5 minut moczymy bazylię w wodzie z dodatkiem octu jabłkowego (0,5 łyżki stołowa na 2l) i następnie przez kolejne 5 minut moczymy ją w wodzie z dodatkiem 2 łyżek sody kuchennej. Na koniec płuczemy w czystej wodzie i gotowe.

Przygotowanie pesto:
Migdały i czosnek rozdrobnij w malakserze, następie dodaj bazylię, oliwę z oliwek, jalapenio, pieprz, sól i blenduj do uzyskania gładkiej masy. Parmezan zetrzyj na tartce o drobnych oczkach, część parmezanu dodaj do pesto a część zostaw do posypania na wierzch potrawy.



Bazyliowe pesto możesz zjeść:
-  z makaronem (np. marchwekowym tak jak ja)
- z makaronem i pomidorkami koktajlowymi
- z caprese
- na kanapce jako dodatek
- do jajecznicy
- jako wypełnienie roladki drobiowej

4 komentarze:

  1. nigdy nie jadłam pesto.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie spróbuj, jest mega smaczne, sama nie wierzyłam dopóki nie spróbowałam :)

      Usuń
  2. Ale pycha, chyba zrobię bo nigdy nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Proste, pyszne i zdrowe. :)
    Pozdrawiam,
    DaisyLine

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz.
Jeśli Ci się tu spodobało zostań na dłużej i dołącz do obserwowanych ;)

TOP