Stylowo i Zdrowo

Snickers w wersji fit

Było już bounty, więc czas na fit snickers z kaszy jaglanej, bez cukru! Koniecznie podziel się nim z najbliższymi! Składniki nie powinny Cię zaskoczyć - nie zabraknie w nim orzeszków arachidowych i gorzkiej czekolady. Przepis nie jest trudny, ale dosyć czasochłonny. Spróbuj, nie pożałujesz :)

Snickers w wersji fit

B120 W239 T136 - 6 porcji

Składniki:
Warstwa ciemna:
- 150g kaszy jaglanej
- 200 ml mleka migdałowego niesłodzonego
- 1 jajo
- 2 białko
- 20g mleczka kokosowego (część gęsta i płynna mleczka kokosowego)
- 20g musu kokosowego Foods by Ann (to nie jest to samo co olej kokosowy!)
- 15g kakao
- 25 g białka extensor
- 20 g ksylitol zmielony na pył

Warstwa jasna:
- 50g kaszy jaglanej
- 25 g białka extensor
- 80g masła orzechowego
- 20 g pokruszonych orzeszków arachidowych
- 50g serka mascarpone
- 90g mleczka kokosowego (tylko gęsta część)
- 50g miodu

Polewa czekoladowa:
- 40g gorzkiej czekolady min.64% kakao
- 10 g serka mascarpone
- odrobina meka migdałowego


Przygotowanie:
Warstwa ciemna: kaszę jaglaną ugotować w mleku migdałowym. Białka jaja ubić na sztywną pianę z ksylitolem zmielonym na pył. Następnie wszystkie składniki (oprócz białek) zblendować na gładką masę. Dodać ubite białka, wymieszać i piec w piekarniku ok. 30-40 minut w temp. 180 st. C.

Warstwa jasna: Zmiksuj ser mascarpone i mleczko kokosowe, następnie do miksowanej masy stopniowo dodawaj masło orzechowe, orzeszki arachidowe i miód.

Przełóż na ostygnięte ciemne ciasto jasną masę i odstaw do lodówki na ok. 1 h. Następnie rozpuść czekoladę z mlekiem kokosowym. Do rozpuszczonej polewy dodaj serek mascarpone i energicznie mieszaj do uzyskania gładkiej masy. Polewę wylej na ciasto i odstaw do lodówki na kolejną godzinkę.

Po tym czasie, snickers będzie gotowy!


Smacznego!
Powiedz co o tym sądzisz
6 komentarzy
  1. Ale bym sobie zjadła taki zdrowy deser, tylko zrobić się nie chce ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. To musi być obłędnie dobre <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda cudownie! Istne arcydzieło :-) Palce lizać. Pozdrawiam i gratuluję

    OdpowiedzUsuń
  4. Fakt, niesamowicie smakowite to jest :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Właśnie zabrałam się za robienie tego ciasta i póki co warstwa ciemna wyszła mi zupełnie inna niż na powyższym zdjęciu, a robię zgodnie z przepisem. Zobaczymy jak będzie dalej. ;)

    OdpowiedzUsuń

Instagram @stylowoizdrowo