10 rzeczy, które powinnaś przestać kupować i zacząć robić

jedzenie do przygotowania w domu
jedzenie domowej roboty

Są takie produkty, które warto zrobić samemu. Będą lepsze, zdrowsze i smaczniejsze. Prawdziwe jedzenie to jest to! Zobacz co powinnaś robić sama, obiecuję że inni domownicy podziękują Ci za to. 10 przepisów na jedzenie domowej roboty!

1. Granola

Idealna na śniadanie, dobra opcja na 2 śniadania do jogurtu naturalnego. Smaczna, zdrowa i łatwa w przygotowaniu w domu. Sprawdź mój przepis: Domowa granola

jedzenie domowej roboty - mleko roslinne

2. Mleko roślinne

Kokosowe, migdałowe, z nerkowców – pyszna sprawa! Dużo lepsze i wartościowsze od sklepowych opcji. Do śniadaniowej granoli, koktajli i sosów.

Jeśli masz wolnoobrotową wyciskarkę do soków, mleko zrobisz w kilka minut. Jeśli nie, spokojnie zrobisz takie mleko blenderem. Wystarczy, że w ciepłej wodzie namoczysz wiórki koksowe (koniecznie bez konserwantów) lub orzechy np. obrane ze skórki migdały i następnie po min. 3 godzinach zblendujesz wszystko. Gotowe mleko trzeba jeszcze przefiltrować przez gazik lub sitko i gotowe.

jedzenie domowej roboty - soki

3. Soki

Jestem zakochana w świeżo wyciskanych sokach, zarówno tych owocowych jak i warzywnych. Odpowiednie połączenie warzyw i owoców da finezję smaku i mega witaminowe doładowanie! Na bieżąco moje przepisy wrzucam na Insta także zapraszam do obserwowania 🙂

Sprawdź moje przepisy na: Soki i Koktajle

humus

4. Humus

Odkąd spróbowałam – uwielbiam. Puszka cieciorki zawsze czeka w lodówce. Przygotowanie humusu to chwilka, a radość każdego kto spróbuje 🙂 Przepis na humus znajdziecie na blogu Jadłonomia.

5. Chleb

jedzenie domowej roboty - chleb

Domowy chlebek to coś wspaniałego, a z odpowiednim sprzętem i łatwego. W stosunku do sklepowego chleba na pewno droższy, ale za to jakość pierwsza klasa, bez masy wypełniaczy w składzie.

jedzenie domowej roboty

6. Sos pomidorowy

Sos pomidorowy przygotowujemy podczas sezonu na pomidory, wekujemy i cieszymy się naturalnym sosem przez cały rok.

7. Majonez

jedzenie domowej roboty - majonez

Wiecie że domowy majonez można zrobić w 2 minuty? Po co kupować zakonserwowane „coś” z jajek w proszku, jak można błyskawicznie przygotować majonez w domu.

Składniki:
2 jajka
1 łyżeczka musztardy
250 ml oliwy
2 łyżki soku z cytryny
1/4 łyżeczki soli
pieprz
Przygotowanie:
Jajka myjemy i wkładamy do wrzątku na 10 sek.
Do słoika wbijamy jajka, dodajemy łyżeczkę musztardy, sól, pieprz, sok z cytryny i oliwę. Wkładamy blender i miksujemy na najwyższych obrotach. Powoli przesuwamy blender do góry kiedy widzimy, że na dole mamy już majonezową masę. Blendujemy ok 2 min, powoli przesuwając blender z góry na dół (3-4 razy).

8. Popcorn

Popcorn do mikrofalówki to najgorsza rzecz jaką można kupić! Dużo taniej i dietetycznej będzie zrobić sobie popcorn w domu, w garnku. Wystarczy kupić odpowiednie ziarna kukurydzy, na dno garna wlać łyżkę oleju, wrzucić garść ziaren, przykryć pokrywką i czekać aż ziarenka zaczną strzelać. Dobrze jest od czasu do czasu potrząsnąć/zamieszać garnkiem w powietrzu, żeby ziarenka się nie przypaliły. Trzeba uważać, żeby go nie spalić, popcorn zazwyczaj robi się na wyczucie – kiedy ilość „wystrzałów” zmniejsza się do jednego na 5 sek. to czas zdjąć popcorn z gazu i gotowe!

Zawsze to lepsza alternatywa do chipsów i niezdrowych przekąsek.

9. Nutella

Jakiś czas temu o Nutelli było głośno za sprawą dużej zawartości niezdrowego oleju palmowego oraz cukru. W sklepach ze zdrową żywnością można znaleźć zdrowsze wersje tego produktu, za bardzo wysoką cenę, dlatego też najlepszym i najzdrowszym wyjściem z tego wszystkiego jest zrobienie nutelli w domu!

Sprawdź mój przepis: Homemade Healthy Nutella

10. Masło orzechowe

Zaraz po domowym maśle z orzechów laskowych jest cudowne masło orzechowe, które świetnie sprawdzi się w mlecznych koktajlach i na kanapce z bananem – serio musicie spróbować! jedzenie domowej roboty

Sprawdź mój przepis: Homemade Peanut Butter

Powiązane posty

Jak rozłożyć makro na posiłki?

Rozkład makro w diecie określa, jaki procent całkowitej liczby kalorii pochodzi z każdego z grupy makroskładników, czyli węglowodanów, tłuszczy i białka. Zrównoważone spożycie makroskładników jest

5 odpowiedzi

  1. Zakwas na chlebek się robi 😉 Część rzeczy robię sama, ale nie powiem, że wygodnie jest niektóre kupować. Mam w planach zrobić majonez domowy na święta 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *