16.5.17

10 zastosowań tahini + przepisy

Zrobienie pasty tahini to żaden problem, ale jak i do czego użyć tahini to już większe wyzwanie. Teraz już nie musisz się o to martwić!


Pasta tahini

Składniki:
sezam
opcjonalnie olej roślinny

Wykonanie:
Na rozgrzaną suchą patelnię wysypać sezam i prażyć go na dużym ogniu max 10 sekund, cały czas mieszając i potrząsając patelnią. Zbyt długie prażenie spowoduje, że sezam będzie gorzki! Sezam ma stać się lśniący, leciutko złoty.
Uprażony i chłodny sezam zblendować na gładką masę i gotowe! Tahini należy przechowywać w lodówce max 2-3 tygodnie.

Co zrobić z pasty tahini?

1. Humus

Do przygotowania klasycznego humusu potrzebujemy puszki cieciorki, pasty tahinii, ząbku czosnku, soku z połowy cytryny, łyżki oliwy z oliwek, soli, pieprzu i curry. Wszystkie składki blendujemy i gotowe! Żeby urozmaicić humus można dodać inne składniki np. jarmuż.

2. Zupa krem cieciorki

Uwielbiam zupy krem! Można zrobić je ze wszystkiego co aktualnie ma się w lodówce, wystarczy kilka kluczowych dodatków nadających zupie wyraz jak np. tahini, świeże i suszone zioła itp.

LifeHack:
Zdradzę Wam mój sekret, dzięki któremu przygotowanie zupy krem to chwila! Podstawą do przygotowania smacznej zupy krem jest bulion, który przygotowuje się długo. Żeby ten czas zaoszczędzić wystarczy przygotować raz na jakiś czas duży garnek bulionu warzywnego i go zamrozić w mniejszych porcjach. To bardzo ułatwia i usprawnia pracę w kuchni.

Przepis na zupę krem z dodatkiem pasty tahinii:
Składniki:
500 ml passaty pomidorowej
200 g ugotowanej ciecierzycy
50 g pasty tahini
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka suszonego rozmarynu
1/4 szklanki lekkiego bulionu warzywnego
2 ząbki czosnku, sól, pieprz, oliwa
Przygotowanie:
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, wyciąć twardy środek. Pokroić, włożyć do garnka i gotować 15 minut pod przykryciem. Dodać bulion i ciecierzycę, zmiksować na gładki krem, zostawiając kilka ziarenek cieciorki do dekoracji. Dodać tahini, cytrynę, zmiażdżony czosnek i rozmaryn i pogotować jeszcze chwilę. Doprawić solą i pieprzem. Podawać polane oliwą i udekorowane pozostałymi ziarenkami.

3. Dresing do sałatek

To właśnie sos nadaje sałatce smak, możesz wymieszać najlepsze składniki, ale bez dobrego sosu, będzie to po prostu nijaka mieszanka.
Przepis na dresing:
4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
1 łyżka pasty tahini
1 łyżka soku z cytryny
4 duże gałązki natki pietruszki

4. Cukierki - karmelki

Składniki:
400 gram świeżych daktyli
1/2 szklanki masła orzechowego
4 łyżki płynnego oleju kokosowego
3 łyżki kakao
Przygotowanie:
Daktyle (po usunięciu pestek) gotujemy z małą ilością wody, cały czas mieszając, aż daktyle utworzą gęstą pastę. Do ostudzonej pasty z daktyli dodaj masło orzechowe, olej kokosowy, kakao i zblenduj na gładką masę.
Gotową masę przełóż do pojemnika i włóż do zamrażarki na kilka godzin. Gotową, zastygniętą masę można porkoić na kawałeczki i gotowe! Cukierki przechowuj w lodówce.

5. Kulki mocy

Składniki:
40 g amarantusa ekspandowanego
słoiczek pasty sezamowej tahini (185g)
2 łyżki miodu
Przygotowanie:
Wszystkie składniki ze sobą łączymy i z gotowej masy lepimy kuleczki. Kulki przechowuwujemy w lodówce.

6. Chałwa

Chałwa to nic innego jak pasta tahini z miodem!

7. Lody chałowe

Banan, tahini, miód - wszystkie składniki blendujemy i zamrażamy. Po trzech godzinach mamy pyszne lody chałwowo-bananowe.

8. Ciasteczka

Tu pole do popisu jest ogromne, ale ja polecam bardzo prosty przepis.
Składniki:
1/2 szklanki pasty tahini
szklanka mąki teff
1/3 szklanki syropu z agawy
80g masła
1 łyżeczka sody
Przygotowanie:
Wszystkie składniki ze sobą łączymy, wyrabiamy ciasto. Z ciasta robimy kuleczki, które rozgniatamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 15 minut w 180 st. C.

9. Pudding chia-Tahinii

Składniki:
1 szklanka mleka migdałowego
4 łyżki nasion chia
1 łyżka tahini
1 łyżka miodu

10. Tahinii + daktyle

Daktyle maczane w paście tahini to hit Fashionelki. Jeśli nie macie pomysłu na przekąskę, a macie ochotę na coś słodkiego - polecam spróbować tego połączenia.



To tylko przykłady zastosowania pasty tahiini, możliwości jest o wiele więcej! Mam nadzieję, że skusicie się na przygotowanie tahini i przygotujecie jakieś fajne dania lub przekąski z wykorzystaniem pasty. Jeśli tak, koniecznie dajcie znać w komentarzach. Jeśli macie jakieś fajne inne pomysły, również podzielcie się nimi w komentarzach!

5 komentarzy:

  1. Ile świetnych przepisów. Humus uwielbiam, choć takiego domowej roboty nie jadłam, ale na pewno smakuje dużo lepiej niż sklepowy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę wypróbować chociaż boję się jak mój żołądek na taką pastę odpowie, bo za chalwa nie przepada chociaż ja uwielbiam takie smaki.

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy jeszcze nie jadłam tahinii. Świetne pomysły na jej wykorzystanie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Same pyszne rzeczy można z niego wyczarować, a pamiętam, że kiedy mieliśmy słoik z moim chłopakiem to mieliśmy problem co z nim zrobić! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam tahini i wykorzystuję je do wielu potraw czy przekąsek. Uwielbiam tahini z daktylami, świetny zamiennik słodkości.

    OdpowiedzUsuń

Napisz co o tym myślisz!

TOP