Najlepsze przepisy z tahini w jednym miejscu!

tahini przepisy

Zastanawiasz się co zrobić z tahini? Sprawdź ten zbiór dani z tahini. Samo zrobienie pasty tahini to żaden problem, ale jak i do czego użyć tahini to dla wielu już większe wyzwanie. Teraz już nie musisz się o to martwić! Najlpesze przepisy z tahini znajdziesz właśnie w tym wpisie – na słodko i na słono.

Pasta tahini – przepis

Składniki: sezam, opcjonalnie olej roślinny

  1. Na rozgrzaną suchą patelnię wysypać sezam i prażyć go na dużym ogniu max 10 sekund, cały czas mieszając i potrząsając patelnią. Zbyt długie prażenie spowoduje, że sezam będzie gorzki! Sezam ma stać się lśniący, leciutko złoty.
  2. Uprażony i chłodny sezam zblendować na gładką masę i gotowe! Tahini należy przechowywać w lodówce max 2-3 tygodnie.
przepisy z tahini

Zobacz co można zrobić z pasty tahini? Przepisy z tahini

1. Humus

Do przygotowania klasycznego humusu potrzebujemy puszki cieciorki, pasty tahinii, ząbku czosnku, soku z połowy cytryny, łyżki oliwy z oliwek, soli, pieprzu i curry. Wszystkie składki blendujemy i gotowe! Żeby urozmaicić humus można dodać inne składniki np. jarmuż.

Zobacz moje 3 pomysły na humus.humus

2. Zupa krem cieciorki

Uwielbiam zupy krem! Można zrobić je ze wszystkiego co aktualnie ma się w lodówce, wystarczy kilka kluczowych dodatków nadających zupie wyraz jak np. tahini, świeże i suszone zioła itp.

LifeHack:

Zdradzę Wam mój sekret, dzięki któremu przygotowanie zupy krem to chwila! Podstawą do przygotowania smacznej zupy krem jest bulion, który przygotowuje się długo. Żeby ten czas zaoszczędzić wystarczy przygotować raz na jakiś czas duży garnek bulionu warzywnego i go zamrozić w mniejszych porcjach. To bardzo ułatwia i usprawnia pracę w kuchni.
 

Przepis na zupę krem z dodatkiem pasty tahinii:
Składniki:
500 ml passaty pomidorowej
200 g ugotowanej ciecierzycy
50 g pasty tahini
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka suszonego rozmarynu
1/4 szklanki lekkiego bulionu warzywnego
2 ząbki czosnku, sól, pieprz, oliwa
Przygotowanie:
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, wyciąć twardy środek. Pokroić, włożyć do garnka i gotować 15 minut pod przykryciem. Dodać bulion i ciecierzycę, zmiksować na gładki krem, zostawiając kilka ziarenek cieciorki do dekoracji. Dodać tahini, cytrynę, zmiażdżony czosnek i rozmaryn i pogotować jeszcze chwilę. Doprawić solą i pieprzem. Podawać polane oliwą i udekorowane pozostałymi ziarenkami.

3. Dresing do sałatek

To właśnie sos nadaje sałatce smak, możesz wymieszać najlepsze składniki, ale bez dobrego sosu, będzie to po prostu nijaka mieszanka.
Przepis na dresing:
4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
1 łyżka pasty tahini
1 łyżka soku z cytryny
4 duże gałązki natki pietruszkidressing

4. Cukierki – karmelki

Składniki:
400 gram świeżych daktyli
1/2 szklanki masła orzechowego
4 łyżki płynnego oleju kokosowego
3 łyżki kakao
Przygotowanie:
Daktyle (po usunięciu pestek) gotujemy z małą ilością wody, cały czas mieszając, aż daktyle utworzą gęstą pastę. Do ostudzonej pasty z daktyli dodaj masło orzechowe, olej kokosowy, kakao i zblenduj na gładką masę.
Gotową masę przełóż do pojemnika i włóż do zamrażarki na kilka godzin. Gotową, zastygniętą masę można porkoić na kawałeczki i gotowe! Cukierki przechowuj w lodówce.

5. Kulki mocy

Składniki:
40 g amarantusa ekspandowanego
słoiczek pasty sezamowej tahini (185g)
2 łyżki miodu
Przygotowanie:
Wszystkie składniki ze sobą łączymy i z gotowej masy lepimy kuleczki. Kulki przechowuwujemy w lodówce.przepisy z tahini

6. Chałwa

Chałwa to nic innego jak pasta tahini z miodem! Wymieszaj pastę z miodem i dodaj grubo zmielony sezam, który scali całość i odstaw masę do lodówki.

7. Lody chałowe z tahini

Banan, tahini, miód – wszystkie składniki blendujemy i zamrażamy. Po trzech godzinach mamy pyszne lody chałwowo-bananowe.

8. Ciasteczka

Tu pole do popisu jest ogromne, ale ja polecam bardzo prosty przepis.
Składniki:
1/2 szklanki pasty tahini
szklanka mąki teff
1/3 szklanki syropu z agawy
80g masła
1 łyżeczka sody
Przygotowanie:
Wszystkie składniki ze sobą łączymy, wyrabiamy ciasto. Z ciasta robimy kuleczki, które rozgniatamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 15 minut w 180 st. C.

ciasteczka

9. Pudding chia-Tahini

Składniki:

1 szklanka mleka migdałowego
4 łyżki nasion chia
1 łyżka tahini
1 łyżka miodu

10. Tahini + daktyle

Daktyle maczane w paście tahini to hit. Jeśli nie macie pomysłu na przekąskę, a macie ochotę na coś słodkiego – polecam spróbować tego połączenia.


Powiązane posty

Jak rozłożyć makro na posiłki?

Rozkład makro w diecie określa, jaki procent całkowitej liczby kalorii pochodzi z każdego z grupy makroskładników, czyli węglowodanów, tłuszczy i białka. Zrównoważone spożycie makroskładników jest

6 odpowiedzi

  1. Muszę wypróbować chociaż boję się jak mój żołądek na taką pastę odpowie, bo za chalwa nie przepada chociaż ja uwielbiam takie smaki.

  2. Uwielbiam robić i jeść Pastę Tahini z różnymi dodatkami . Również sprawiam przyjemność moim Gościom

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *