8.6.17

Jakie warzywa i owoce jeść w czerwcu?

Czerwiec to miesiąc prawdziwej obfitości warzywno-owocowej. Jeśli nie wiesz jakie świeże warzywa i owoce jeść w czerwcu, koniecznie sprawdź ten wpis! Korzystaj z sezonowych warzyw i owoców, bo ich sezon często jest bardzo krótki.


Warzywa w czerwcu

Szparagi – sezon trwa krótko, rozpoczyna się w drugiej połowie maja i trwa do drugiej połowy czerwca. Dobrze przyrządzone szparagi są pyszne, zdrowe i niskokaloryczne. Przyrządzisz z nich pyszną zupę krem, omlet, czy tartę. Polecam Ci moje 3 sprawdzone przepisy ze szparagami.

Rabarbar – dostępny jest już od maja i mimo że jego sezon trwa całe lato to z naturalnych upraw stosuje się go do końca czerwca, później kłącza stają się gorzkie.

Bób – strąki z ziarnami bobu zbiera się od końca maja do początku lipca. Bób można jeść na surowo, ale mi najlepiej smakuje w formie pesto z makaronem lub w formie pasty na kanapkę.

Młode ziemniaki - maj i czerwiec to miesiące młodych ziemniaków, cudownie smakują z jogurtem naturalnym i ziołami :) 

Rzodkiewka - końcówka maja to początek sezonu na rzodkiewkę, więc w czerwcu przypada jego pełnia :) kto lubi ten lekko pikantny smak w tym okresie jest prze-szczęśliwy.

Sałata - sałata zasiana w ogrodzie wczesną wiosną, o ile sprzyjają ku temu warunki, będzie dostępna już w czerwcu. Najczęściej jednak dostępna o tej porze roku sałata pochodzi z upraw szklarniowych.

Szpinak baby– nieprzetworzony szpinak z uprawy domowej jest dostępny od maja do października. Mega smaczne są zielone koktajle na bazie szpinaku, można go również zamrozić i przechowywać przez kilka miesięcy w zamrażalniku.

Botwina – sezon trwa od maja do września. Jadalne są zarówno liście jak i łodygi, które wykorzystywane są do chłodnika z botwinki oraz do sałatek.

Groszek zielony/cukrowy – pojawia się pod koniec miesiąca czerwca, a jego smakiem możesz delektować się przez całe lato. Groszek cukrowy jest szlachetniejszą odmianą, ponieważ można zjadać go razem ze strąkami, zwykły zielony groszek ma w budowie strąku wyściółkę pergaminową, przez co nie jest jadalna.


Owoce w czerwcu


Truskawki - czerwiec to zdecydowanie miesiąc truskawek. Sezon jest krótki i łatwo jest go przegapić! Truskawki są niskokaloryczne i mega smaczne, nie znam nikogo, kto nie lubiłby truskawek. Zobacz co możesz z nich przygotować: 20 zdrowych przepisów z truskawkami

Poziomki - jak truskawki to i poziomki, a w zasadzie powinnam powiedzieć odwrotnie, bo to truskawki powstały z poziomek! Owoce te nawet w sezonie nie należą do najtańszych, ale świetnie radzą sobie w doniczkach na balkonie!

Czereśnie - jeśli pogoda dopisuje, wczesne odmiany czereśni obficie owocują już w pierwszych tygodniach czerwca. Dzięki różnorodności odmian czereśniami możemy się rozkoszować nawet do początku sierpnia.

Wiśnie - tak jak i czereśnie, wiśnie w zależności od odmian zaczynają owocować już w czerwcu, a sezon trwa do początku sierpnia.

Agrest - nieśmiało dorzucam do tego zestawienia agrest, choć pełnia sezonu przypada na lipiec.

Maliny - koniec czerwca to rozpoczęcie sezonu na maliny. Dzięki różnorodnym odmianom sezon trwa do późnej jesieni. Zagłębie malin to moja Lubelszczyzna!



Kochani! Korzystajcie z sezonu warzywno-owocowego, nie przegapcie szparagów, bobu, rabarbaru, truskawek i poziomek - te warzywa i owoce mają naprawdę krótki sezon.

7 komentarzy:

  1. Wstyd się przyznać, ale nigdy nie jadłam szparagów, muszę to zmienić ja je jeszcze znajdę :) co do bobu to nie miałam pojęcia, że można go jeść na surowo, ja zawsze gotuję. młode ziemniaczki z koperkiem uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jem wszystko, uwielbiam sezonowe owoce i warzywa, teraz smakują najlepiej

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak dobrze, że lubie jeśc wszystko, co wymieniłas na liście :*
    Pozdrawiam,

    Miśka
    miskagrabowska.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. Truskawki już zaczęłam wcinać, ale malin jeszcze nie widziałam. Na pewno będę czaić się na bób. Dzisiaj uznałam, że niezła ze mnie gapa, bo jakoś nigdy nie kupuję rabarbaru i szparagów, więc trzeba to zmienić, bo nie ma nic lepszego niż świeże owoce i warzywa!

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam,

    Dzięki wpisowi już wiemy co będziemy jedli na obiad w długi weekend:) Człowiek zapomina o tym co jadał kiedy jeszcze nie był tak zabiegany. A przecież kopiec ze szparagami kiedyś mieliśmy w swoim ogrodzie ehh... Piękne czasy.

    Najlepsze połączenie z listy: młode ziemniaczki + szpinak + dodatek / ziemniaczki + sałata ze śmietaną + jakiś dodatek

    Zupa szparagowa jako pierwsze danie ;))))

    Oczywiście jako napój kompocik z rabarbaru:)

    Coś pięknego,
    Dziękujemy!

    Pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie próbowałam jeszcze bobu w formie pesto ani pasty. Musze koniecznie spróbować bo forma podstawowa jakoś nie bardzo mnie przekonuje, a wiem że jest zdrowy. Za to owoce i inne warzywa namiętnie spożywam w formie koktajli i soków. Coś pysznego!

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz.
Jeśli Ci się tu spodobało zostań na dłużej i dołącz do obserwowanych ;)

TOP