23.6.17

Letni wegetariański jadłospis 1600 kcal

Mam dziś dla Was przepyszny wegetariański jadłospis. Całkowita kaloryczność posiłków to 1600 kcal! Proste i lekkie posiłki idealne na lato. Dawno nie było świeżych jadłospisów, więc przychodzę z wyjątkowo smaczną propozycją :)

Kanapki z pastą awokado 358 kcal

Składniki:
1/2 awokado
1 mały ząbek czosnku
sól, sok z cytryny
1 jajko
2 kromki chlebka pumpernikiel
warzywa sezonowe: szczypiorek, pomidorki koktajlowe, ogórek, itp.
Przygotowanie pasty awokado:  Połowę awokado oddziel od skóry, rozgnieć widelcem lub blenderem na gładką masę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, dopraw pastę solą oraz sokiem z cytryny i dobrze wymieszaj.
Jajko ugotuj na twardo i pokrój w plasterki.
Na chlebku rozsmaruj pastę z awokado, połóż jajko, szczypiorek i np. pomidorki koktajlowe.



Pudding chia 407 kcal

Składniki:
brzoskwinia
2-3 łyżki nasion chia
1 szklanka mleka roślinnego
1 łyżeczka syropu z agawy
świeże owoce do przybrania
Przygotowanie:  Zblenduj świeże brzoskwinie, mus brzoskwiniowy przełóż do kubeczka i pozostaw na 10-15 min. W tym czasie wymieszaj nasiona chia z mlekiem i syropem z agawy. Pozostaw chia na 15 minut w lodówce., po tym czasie powtórnie wymieszaj pudding, przełóż do kubeczka z musem brzoskwiniowym i pozostaw jeszcze na kilka minut.
Do gotowego puddingu przed podaniem dodaj sezonowe owoce.

Buddah Bowl 578 kcal

Składniki:
sałata lodowa
pomidorki koktajlowe
pomidor żółty
ogórek
1/4 awokado
2  duże kotlety kalafiorowe lub 4 małe
ciecierzyca pieczona: oliwa z oliwek, papryka słodka, papryka ostra, sól
jogurt naturalny
ząbek czosnku
koperek
pierz i sól
Przygotowanie ciecierzycy:
Dzień wcześniej na noc namocz cieciorkę, następnie wypłucz i ugotuj ją do miękkości. Osusz ciecierzycę i wymieszaj z łyżeczką oliwy z oliwek oraz przyprawami: słodką i ostrą papryką oraz solą, Pozostaw na 30 minut do godziny, następnie piecz w piekarniku max 20 minut w temp. 180 st C.

Kotlety kalafiorowe

Przygotowanie warzyw:
Umyj i pokrój warzywa: sałatę, awokado, pomidory i ogórka.

Prawidłowe mycie warzyw:
Przez 5-10 minut mocz warzywa/owoce w wodzie z dodatkiem octu jabłkowego (1 łyżka na 4 l wody lub 1/4 filiżanki na pełen zlew wody - „Odżywianie dla zdrowia” P. Pitchford). Następnie przez kolejne 5-10 minut mocz je w wodzie z dodatkiem 2-3 łyżek sody kuchennej. Na koniec przepłucz w czystej wodzie.

Przygotowanie sosu:
W sosjerce wymieszaj jogurt naturalny, szczyptę soli, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i świeży koperek.

Wszystkie produkty umieść w dużej misce, polej je sosem i wymieszaj.


Krem ze szparagów 272 kcal

Składniki:
pęczek zielonych szparagów
1 mały seler
2–3 ziemniaki
2–3 marchewki
jasna część pora
odrobina papryki jalapenio
1–2 liście laurowe
ziele angielskie
sól, pieprz
Przygotowanie:  Seler, ziemniaki, marchewkę obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Marchewki nie musisz kroić. Podpraż je przez chwilę w garnku. Następnie dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Całość zalej 1,5 litrem wody i gotujemy na małym ogniu, aż warzywa zmiękną. 
Na końcu dodaj szparagi i gotuj do ich miękkości (by zachować zielony kolor szparagów, nie przykrywaj garnka). 
Gdy całość będzie miękka, wyjmij z garnka liście laurowe, ziele angielskie oraz marchewkę. Dodaj papryczkę jalapeno i zmiksuj na krem. Gotowy krem dopraw solą i pieprzem. 
Podawaj z dodatkiem pieczonej cieciorki.



Jeśli chcesz zobaczyć inne jadłospisy zajrzyj tu!

*Dziękuję mojej koleżance Paulinie za apetyczne zdjęcia do tego wpisu.

8 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. O tak, ten krem jest wyjątkowo dobry! Lekko pikantny z tymi chrupkami z cieciorki super. Polecam!

      Usuń
  2. Pyszne pomysły, sama nie raz robię podobne rzeczy :) Muszę spróbować kremu!

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak widać można smacznie i zdrowo!

    OdpowiedzUsuń
  4. Super propozycje, zdrowe i kolorowe, chętnie się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Anonimowy11/7/17 11:14

    Zdjęcia są mega apetyczne!

    OdpowiedzUsuń

Napisz co o tym myślisz!

TOP