Stylowo i Zdrowo

Fit placki ziemniaczane z batatem

Placki ziemniaczane, placki z batatem
Czy placki ziemniaczane mogą być fit? Moje zawsze! Placki ziemniaczane z batatem to coś więcej niż zwykłe placki. Pokochasz je od pierwszego kęsa. Dodatek batata nada placuszkom słodkiego smaku, a upieczenie ich w piekarniku uniknie nadmiaru tłuszczu.

Placki ziemniaczane z batatem

B15 W87 T20 - 2 porcje

Składniki:
200 g ziemniaków
150 g batata
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
1 jajka
30 łyżki mąki jaglanej
sól i pieprz
10 g oleju do posmarowania blachy do pieczenia i placków w trakcie pieczenia
30 g śmietany 12%
pietruszka

Wykonanie: Obrane ziemniaki, bataty i cebulę ścieramy na tarce o drobnych oczkach, wylewamy masę na sitko ustawione na naczyniu i delikatnie odciskamy. Masę mieszamy z jajkami, mąką, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz doprawiamy solą oraz pieprzem. Z gotowej masy robimy placuszki i układamy je na posmarowanej cienko olejem basze do pieczenia. Placki pieczemy ok. 25 minut w 180 st., jeśli nie posiadamy termoobiegu dobrze jest placuszki przekręcić w połowie pieczenia i posmarować je olejem 
Gotowe placki podajemy ze śmietaną lub sosem jogurtowym z kurkami.
Powiedz co o tym sądzisz
3 komentarze
  1. Ale pysznie i zdrowo wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Aż ślinka cieknie! Na pewno wykorzystam ten przepis!

    OdpowiedzUsuń
  3. bards ciekawy przepis, z checia wypróbuję :)

    ZAPRASZAM NA MÓJ BLOG TINYPURPOSE OFFICIAL / klik /

    OdpowiedzUsuń

Instagram @stylowoizdrowo