Fit twix ( bez mąki, bez glutenu, bez cukru)

Fit twix
domowe batoniki al'a twix z karmelem z daktyli

Zakochacie się w tych batonikach. Mój przepis na fit twix nie ma sobie równych! Bez mąki, bez glutenu, bez cukru, a w smaku najlepsze zdrowe batoniki jakie jadłam! Takie fit słodycze są okej. Twix w domowej wersji dla każdego – Zapraszam po przepis.

Przepis jest czasochłonny, ale warty każdej poświęconej minuty po to by później rozkoszować się fit twixem!

Dietetyczny fit baton TWIX

Domowy Fit Twix

Składniki:

na ciasteczka:

  • puszka cieciorki
  • 30 g masła orzechowego np. z nerkowców (ja użyłam Foods by Ann)
  • szczypta soli
  • szczypta sody oczyszczonej

na masę karmelową:

  • ok. 20 g mleczka kokosowego (tylko stała część)
  • 5 g masła orzechowego (najlepiej z nerkowców)
  • 50 g daktyli

polewa:

  • 90 g gorzkiej czekolady min. 70%
  • 3 łyżki mleka roślinnego lub od krowy

Wykonanie:

  • Daktyle moczymy w niewielkiej ilości wody.
  • Cieciorkę odsączamy, lekko płuczemy i obieramy ze skórki.
  • Następnie ciecierzycę blendujemy na gładką masę z masłem orzechowym, szczyptą soli i sody.
  • Z masy robimy wałeczek, który dzielimy na równe części ( ok 21 sztuk) i formujemy lekko spłaszczone paluszki.
  • Ciasteczka pieczemy max 20 minut w temp. 160-170 st C.
  • W tym czasie przygotowujemy krem – namoczone wcześniej daktyle (bez wody w której się moczyły) blendujemy z mleczkiem kokosowym i masłem orzechowym.
  • Na ostudzone ciasteczka nakładamy grubą warstwę kremu.
  • Następnie rozpuszczamy czekoladę z 3 łyżkami mleka i oblewamy batoniki czekoladą.
  • Gotowe batoniki odstawiamy na max godzinkę do lodówki.
  • Batoniki przechowujemy w suchym miejscu. Jeśli chcemy żeby ciasteczka batoników zachowały kruchość, słodycze należy przechowywać na ryżu.
składniki na domowy twix
przygotowanie batonów na twix
ciasteczka z ciecierzycy na basze do piekarnika
nakładanie masy karmelowej na twix

Powiązane posty

Jak rozłożyć makro na posiłki?

Rozkład makro w diecie określa, jaki procent całkowitej liczby kalorii pochodzi z każdego z grupy makroskładników, czyli węglowodanów, tłuszczy i białka. Zrównoważone spożycie makroskładników jest

3 odpowiedzi

  1. Wyglądają przepysznie! Ja akurat jestem z tych nie-pieczących (jak raz na jakiś czas najdzie mnie ochota na ciasto, to wolę zjeść w pobliskiej kawiarni), ale tych batoników chętnie bym spróbowała, bo Twixa wyjątkowo lubię 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *