25.1.18

Pasztet z indyka

pasztet drobiowy

Czy można zrobić smaczny pasztet, który się nie kruszy, nie jest zbyt suchy ani zbyt wilgotny, a w składzie ma warzywa i chude mięso? Tak! Ten pasztet z indyka jest wyjątkowy. Bardzo smaczny, prosty w przygotowaniu, idealny na kanapkę. Pokochasz ten prosty przepis.
pasztet domowy, pasztet z drobiu

Pasztet z indyka i warzyw

Składniki:
240 g filetu z piersi indyka
pieczarki
1,5 cukinia
kawałek pora
1 jajko
natka pietruszki
koperek
przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, pieprz cayenne, suszona cebula, czosnek
lub przyprawa do kurczaka

Wykonanie: 
Cukinię, pieczarki i pora zetrzyj na tartce, następnie odsącz je z soków.
Koperek i pietruszkę drobno posiekaj.
Mielone mięso z indyka, starte warzywa, posiekaną natkę pietruszki, koperek i przyprawy mieszamy dokładnie, aż do połączenia się składników.
Ciasto na pasztet przełóż do formy i piecz ok. 40 minut w temp. 180-200 st (aż do suchego patyczka).

Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Uwielbiam pasztety mięsne, szczególnie drobiowe. Zapisuję przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. moja mam raz robiła taki domowy i nawet nie pamiętam, czy go w ogóle spróbowałam :) ten wygląda smacznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeszcze nie robiłam własnego pasztetu! Twoja propozycja wygląda cudnie!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawy wpis. Dużo nowych rzeczy się dowiedziałam. Jest to świetna inspiracja dla mnie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda smacznie i na pewno takie jest :)
    Na pewno sobie coś takiego zrobię :)

    OdpowiedzUsuń

Napisz co o tym myślisz!

TOP