Stylowo i Zdrowo

Pizza z kalafiora

warzywna pizza z kalafiora z rukolą, oliwkami, parmezanem

Od dziś pizza nie musi być wyrzeczeniem! Jeśli spróbujesz tej pizzy z kalafiora, nie będziesz chciała jeść żadnej innej. To połączenie składników, warzyw i sosu pomidorowego jest idealne!

Dawno nic mi tak nie posmakowało, żeby zrobiła to kilka razy z rzędu, a tą pizze jadłam w ostatnim czasie już 3 razy. Powiem więcej - to idealny przepis dla niejadków warzywnych. Każdy pokocha tą pizze!

Pizza z kalafiora

B21 W6 T22 - 1 porcja

Składniki:
1 kalafior
20 g parmezanu
1 jajko
łyżeczka suszonego oregano
szczypta soli

Sos: przecier pomidorowy + przyprawy: sól, pieprz, bazylia, suszony czosnek, suszona cebula
Na pizze: warzywa: oliwki, papryka, pieczarki, suszone pomidory, rukola, płatki parmezanu, 8 g oliwy z oliwek

Wykonanie:
Surowego kalafior blendujemy na pył z parmezanem, dodajemy jajko, oregano, szczyptę soli i formujemy okrągły placek na papierze do pieczenia. Papier dobrze jest skropić odrobiną oliwy z oliwek przed położeniem ciasta. Wierzch ciasta też smarujemy delikatnie oliwą.
Ciasto pieczemy 5 minut z jednej strony w 180 st C, po tym czasie przekręcamy pizze, nakładamy  na podpieczoną stronę pizzy sos i warzywa (oprócz rukoli), i pieczemy kolejne 10 minut.
Gotową pizze wyjmujemy z piekarnika, na wierzch rzucamy umytą i wysuszoną rukolę oraz płatki parmezanu. 
ciasto z kalafiora na pizze

warzywa na pizze


Powiedz co o tym sądzisz
8 komentarzy
  1. Muszę koniecznie wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie słyszałam o pizzy z kalafiora, ale przyznam, że bardzo zainteresował mnie ten przepis. Muszę koniecznie wypróbować.
    Może wspólna obserwacja?
    Jeśli tak, daj znać u mnie. Pozdrawiam ;)
    My blog

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda mega, muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. takiej nie jadłam :) ja tam robię pizzę z patelni, ale nie jest tak zdrowa ;D

    OdpowiedzUsuń
  5. Anonimowy28/2/18 09:25

    Uwielbiam kalafior. Zrobię to pizze na pewno, bo wygląda obłędnie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo ciekawy pomysł, nigdy bym nie pomyślał o kalafiorze na pizzy.

    OdpowiedzUsuń
  7. Anonimowy20/4/18 12:14

    Kochani, czy tą pizzę da się podzielić na kawałki i jeść jak klasyczną pizzę na cieście? Czy raczej to potrawa do jedzenia nożem i widelcem? Z góry dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli zrobisz nie za cienkie ciasto i opieczesz je z dwóch stron a potem dodasz nie za dużą ilość sosu pomidorowego to zjesz ją jak klasyczną pizze :)

      Usuń

Instagram @stylowoizdrowo