Stylowo i Zdrowo

Gofry białkowo-tłuszczowe

gofry bialkowo-tluszczowe

Śniadanie białkowo-tłuszczowe to u mnie standard. A co zjeść zamiast jajek na śniadanie białkowo-tłuszczowe? Oczywiście, że białkowo-tłuszczowe gofry! Są pyszne, lekkie i mają idealny skład.

Gofry białkowo-tłuszczowe 


B22 W7 T30 - 1 porcja

Składniki:
25g mąki kokosowej
10 g białka Extensor
1 jajko
10 g ksylitolu zmielonego na pył
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (eko)
20 g rozpuszczonego oleju kokosowego
100 ml mleka migdałowego niesłodzonego

Wykonanie:

  • Ksylitol, mąkę i białko przesiej przez sito. Następnie dodaj proszek do pieczenia i wymieszaj.
  • Żółtko oddziel od białka. Białko ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli.
  • Do białek dodaj mieszankę mąki, żółtko, olej kokosowy i mleko. Wszystko razem dokładnie wymieszaj na gładką masę
  • Gofry usmaż w dobrze nagrzanej gofrownicy, posmarowanej wcześniej olejem.
Uwaga: Gofry są chrupiące na drugi dzień, po ponownym ich podgrzaniu :)
Koniecznie przesiej mąkę kokosową, dzięki temu gofry będą puszyste, a masa na gofry będzie jednolita.
Do takiego śniadania możesz dodać niewielką ilość niskocukrowych owoców ( truskawki, owoce leśne, wiśnie).

gofry bialkowo-tluszczowe z maki kokosowej

Smacznego!


Jeśli uwielbiasz jeść gofry koniecznie zobacz moje inne przepisy na gofry i pancakes


Powiedz co o tym sądzisz
2 komentarze
  1. Do zrobienia! Ostatnio gofry nie wychodzą mi chrupiące, a więc będę próbować innych :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. przydałaby mi się gofrownica xD

    OdpowiedzUsuń

Instagram @stylowoizdrowo