Stylowo i Zdrowo

Bezglutenowe brownie ciasteczka


Pulchne bezglutenowe babeczki brownie, czy brownie ciasteczka, jak kto woli! Mega czekoladowe, lekkie i smaczne. To jest sztos! A dodatkowo mój osobisty sukces, bo jeśli mój chłopak, który nie je niczego z bananem mówi że mu to smakuje i zjada połowę babeczek to znaczy że się udało. W końcu zrobiłam ciasto z bananem, w którym go nie czuć, a ciasto nie wygląda jak zakalec.

Bezglutenowe brownie ciasteczka

B78 W407 T193  - 10 porcji

Składniki:
480 g bananów (4 szt)
4 jajka
90 g erytrytol
80g mąki gryczanej
80g mąki ryżowej
75g masła ghee
sok z połowy pomarańczy ok 100ml
100g gorzkiej czekolady min 70% (do ciasta)
40 g kakao
łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta cynamonu
szczypta soli

Na wierzch:
80g czereśni
50 ml mleczka kokosowego
100 g gorzkiej czekolady min 70%


Przygotowanie:

  • Erytrytol zmielony na pył
  • Część erytrytolu, mąkę gryczaną, ryżową, kakao, sodę oczyszczoną połącz 
  • Wszystkie suche składniki przesiej. To jest bardzo ważne, żeby ciasto było pulchne!
  • Banany zblenduj z żółtkami i sokiem pomarańczowym
  • Masło i czekoladę rozpuść na wolnym ogniu
  • Białka ubij ze szczyptą soli i pozostałą częścią erytrytolu na sztywną pianę
  • Suche i mokre składniki połącz energicznie mieszając, tak żeby nie powstały grudki, na końcu dodaj ubite białko.
  • Masę przelej do foremek silikonowych i piecz w 180 st.
  • Gotowe babeczki podawaj z gorzką czekoladą rozpuszczoną z mleczkiem kokosowy oraz czereśniami. 
  • Całość to 10 porcji! 
  • Babeczki polecam na kolacje.


Jeśli tak jak ja lubisz czekoladę, na pewno polubisz także bezglutenowe ciasto z cukinii albo to pełnowartościowe, wysokobiałkowe ciasto z batatów.
Pamiętaj także, że możesz korzystać z moich przepisów w swojej codziennej diecie układając z nich pełnowartościowy jadłospis. Wybierz białkowo-tłuszczowe śniadanie, słodkie II śniadanie, sycący obiad i wegetariańską kolację.

Zobacz inne przepisy na fit słodycze:
Powiedz co o tym sądzisz
1 komentarz

Instagram @stylowoizdrowo