Stylowo i Zdrowo

Bananowo-czekoladowe muffinki (prawie) bez cukru – jesienny prezent

Muffinki to zawsze dobry pomysł! Dzisiaj będzie mega czekoladowa, bez cukrowa (ale z odrobiną miodu) wersja muffinek, w jesiennej odsłonie. Tak niewiele składników potrzeba, żeby wyszły te cudowne maleństwa, nie ma nad czym się zastanawiać, koniecznie je zrób!
Takie babeczki świetnie sprawdzą się, jako drobny podarunek dla znajomych lub rodziny, kiedy idziemy do nich z wizytą. Dziś również podpowiem, jak ładnie je zapakować! 

Muffinki bananowo-czekoladowe bez cukru

B61 W134 T67 – 3 porcje


Składniki:
180g banan
40 ml oleju roślinnego
2 jajka
50 g mąki ryżowej
50g mąki jaglanej
25 g białka extensor
łyżka miodu
25g kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
gorzka czekolada min. 70% kakao (na wierzch)

Wykonanie:
Banany zblenduj na gładką masę lub rozgnieć widelcem. Białko jajek ubij na sztywno z łyżeczką miodu i szczyptą soli. Następnie wszystkie mokre składniki tj. ubite białko, żółtka, zblendowane banany i olej połącz ze sobą. W drugiej misce wymieszaj mąkę z kakao i łyżeczką sody.
Na końcu połącz ze sobą mokre i suche składniki – wszystko wymieszaj łyżką na gładką masę. 
Ciasto wyłóż do papierowych papilotek (ok. 12 szt.) i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st.C, piecz 15-20 minut.
Kiedy muffinki wystygnął możesz polać je rozpuszczoną gorzką czekoladą.
Pakowanie muffinek

Do zapakowania muffinek potrzebujesz:
– ładnej kuchennej ściereczki
– tektury
– wstążki
– gałązki z jarzębiną lub jesiennych liści
Z tektury wycinasz kształt na 4 lub 6 sztuk muffinek, zawijasz ładnie w ściereczkę, związujesz wstążką i przymocowujesz jarzębinę lub kolorowe jesienne liście. Możesz, jeśli masz wyciskarkę, zrobić smaczny jesienny sok, przepisy znajdziesz w moim poprzednim wpisie:
Podziel się:
Komentarze (16):
  1. Ale mi narobiłaś ochoty! Fajny przepis, dobrze że nie zawierają cukru ani mąki pszennej 🙂

    1. Takie przepisy zawsze znajdziesz u mnie 🙂

  2. Emilia pisze:

    Wyglądają apetycznie, a jak pożywnie brzmią 🙂

  3. esPe pisze:

    Dziękuję za przepis 🙂

  4. Natalie pisze:

    Muszą być pyszne! Banan i czekolada to super combo 🙂
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

  5. Ela Lis pisze:

    Jadłam już nie raz bananowo-czekoladowe muffinki! Palce lizać 🙂

  6. KittyWicka pisze:

    Super pomysl! Napewno smakuja pysznie <3
    Blog PolishHotties. Zapraszam!

  7. Kiedyś zrobiłam podobne muffinki i były przepyszne. 🙂

  8. Jud pisze:

    Wyglądają świetnie, a w "opakowaniu" bardzo jesiennie 🙂

  9. ChocoMonster pisze:

    Pyszności 🙂 dawno muffinek nie jadłam

  10. Muffinki piekę w każde Święta Bożego Narodzenia. Pewnie po wypróbowaniu tego przepisu będę je robiła o każdej porze roku to z radością, bo przepis wydaje się bardzo interesujący 🙂 I mocno bananowy! 😉

  11. podolodzy pisze:

    banany często goszczą w mojej kuchni. w muffinkach także. spróbuje twojego przepisu 🙂

  12. Ostatnio robiłam chlebek bananowy, jak zostanie mi znowu dojrzałych bananów, to na pewno zrobię te muffinki 🙂

  13. Anonimowy pisze:

    Uwielbiam muffiny, ale rzadko je jem, bo sama raczej nie piekę (nie chciałabym zjeść wszystkiego na raz, a reszta domowników nie przepada za słodkim :D). Ale po tym poście mam ochotę zrobić taką zdrową wersję muffinów, może nawet najwyższy czas. 🙂

  14. banan <3 świetny produkt można z niego zrobić naprawdę wiele pysznych rzeczy ale takie mufinki szczerze to widzę pierwszy raz, i mam ochotę wypracować ten przepis 😀
    Pozdrawiam.
    http://deliciousfood98.blogspot.com/

Dodaj komentarz:

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Instagram @stylowoizdrowo