Stylowo i Zdrowo

Bezglutenowe muffinki bananowe z czekoladą

Muffinki bananowe z czekoladą i borówkami

Pyszne, lekkie i bezglutenowe muffinki bananowe z kawałkami czekolady w środku, polecają się na zdrowe drugie śniadanie. Babeczki będą idealne jako pełnowartościowy posiłek, dzięki odpowiedniej zawartości białka. W przepisie podane BWT oraz liczba porcji.

Bezglutenowego muffinki bananowe z czekoladą

B:40 W:85 T:42

Liczba porcji: 2 / II śniadanie

Składniki:

banan (100g)
jajko (60g)
białko jaja
50 g mąki jaglanej
15 g mąki ziemniacznej
19 g izolatu białka exstensor
30 g erytrytolu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
30 g mlecznej czekolady bez cukru
50 ml kefiru/maślanki lub mleczka kokosowego (gęsta część)
25 ml oleju rzepakowego

Przygotowanie:

  • Biała ubić z erytrytolem na sztywną pianę.
  • Mąkę, izolat i sodę przesiać przez sitko i połączyć.
  • Banana rozgnieść.
  • Do ubitych białek dodać żółtko, mieszankę mąk, rozgniecionego banana, kefir oraz maślankę i połączyć używając blendera.
  • Czekoladę pokroić na drobne kosteczki.
  • Część czekolady dodać do masy i wymieszać.
  • Ciasto przełożyć do foremek, na wierzch posypać pozostałą część czekoladowych kosteczek.
  • Bezglutenowe muffinki bananowe piec około 15-20 minut w 170 st C.

Gotowe bezglutenowe muffinki bananowe podawaj z owocami lub musem z owoców leśnych słodzony ksylitolem.

bezglutenowa muffinka bananowa

___________________________________________________________

Zobacz inne wpisy z działu: PRZEPISY. Ułóż pełnowartościowy i smaczny jadłospis z przepisów na blogu. Proponuję Ci:  

Korzystaj z moich przepisów, ciesz się zdrowiem i piękną sylwetką. W każdym przepisie masz podane BWT oraz ilość porcji jaka przypada na posiłek. Jadłospis bazowy ma 1520 kcal (4 posiłki), wystarczy że do drugiego lub trzeciego posiłku dodasz 180 kcal z owoców – otrzymasz dietę 1700 kcal. To wystarczająca ilość kalorii dla przeciętnej kobiety, mającej siedzący tryb życia i ćwiczącej nie więcej jak 2 razy w tym po 1 h. Możesz zwiększyć kaloryczność posiłków we własnym zakresie.

Podziel się:
Komentarze (9):
  1. Gluten mi jest bez różnicy, szkoda jednak że maślanka lub kefir w przepisie, bo niestety nie mogę nabiału 🙁 a taki apetyt sobie zrobiłam

    1. Możesz zastąpić mlekiem roślinnym lub mleczkiem kokosowym 🙂 W przypadku mleczka kokosowego będzie trochę więcej tłuszczu, ale możesz zmniejszyć w takiej sytuacji ilość oleju.

      1. akurat tłuste mogą być 🙂

  2. Łukasz pisze:

    oj tak, wygladaja znakomicie. niech sie zonka szykuje na weekend;-)

  3. Justyna pisze:

    wyglądaja przepysznie!

  4. Fitnaobcasach pisze:

    Ohohoho, właśnie mnie naszła ochota na muffinki, tylko że tym razem wytrawne ;P ale dzięki za inspirację!

  5. Dominika pisze:

    muszę takie zrobić 😀

  6. Paula pisze:

    Super, takiego przepisu szukałam! 🙂

Dodaj komentarz:

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Instagram @stylowoizdrowo