Stylowo i Zdrowo

Ciasto z batatów

Czekoladowe ciasto z batatów z malinami i sosem kokosowym
Pyszne ciasto z batatów o głębokim kakaowym smaku. Ciasto jest bez cukru, bez laktozy i do tego bezglutenowe! Nie ma w nim również żadnych słodzików. Słodki smak zawdzięcza pysznym batatom. To ciasto to must have! Liczba porcji 5. Ciasto z batatów będzie idealne na drugie śniadanie.

Ciasto z batatów

B100 W198 T96 – 5 porcji
 

Składniki:
600 g batatów
4 jajka
1 banan
45 g odżywki białkowej Extensor
50 g mąki ryżowej
40 g kakao
20 g oleju kokosowego

100 g gęstej część mleczka kokosowego do podania razem z ciastem (20g na porcję)
50 g masła orzechowego (10 g na porcję)

Przygotowanie:

  • Batata myjemy, obieramy i kroimy na kawałki.
  • Do gotującej się wody wrzucamy batata i gotujemy do miękkości (nie rozgotowywać).
  • Ostudzone bataty łączymy z pozostałymi składnikami oprócz oleju kokosowego i blendujemy na jednolitą masę.
  • Olej kokosowy rozpuszczamy i smarujemy nim formę
  • Zblendowaną masę przelewamy do formy i pieczemy ok. 45-50 minut w 180 st C.
  • Ciasto należy podawać z mleczkiem kokosowym połączonym z masłem orzechowym,  kakaem i malinami.
Tips:
Możesz użyć wysokiej prostokątnej formy lub płaskiej okrągłej, ale pamiętaj że ciasto zbyt nie urośnie.
Zamiast odżywki białkowej możesz użyć innej mąki: ryżowej, jaglanej lub kokosowej.
Jeśli zdecydujesz się na użycie odżywki białkowej, polecam Ci tą najlepszej jakości bez chemicznych dodatków – Extensor 95%. Inne odżywki, szczególnie smakowe mogą zmieniać smak ciasta (na gorszy).
 
bataty, kakao, jajka, mąka ryżowa, odżywka białkowa, banandwa talerze i ciasto batatowe, flatlay
 
Jeśli zrobisz ciasto z batatów wg mojego przepisu, daj znać w komentarzu jak Ci smakowało! To ciasto z batatów dzięki zastosowaniu odżywki białkowej może stanowić pełnowartościowy posiłek na II śniadanie lub nawet obiad.
Podziel się:
Komentarze (11):
  1. Matt pisze:

    Ciasto prezentuje się fenomenalnie i zapewne też tak smakuje. Nie ukrywam, narobiłaś mi na nie smaka. Chyba w wolnym czasie wypróbuję Twój przepis, bo zapowiada się mega. Pozdrawiam! 😉

  2. Wygląda pysznie 🙂 Ciasto z fasoli czy cukinii to u mnie standard, muszę spróbować właśnie z batatami 🙂

    1. Cukinia królowała u mnie przez długi czas 🙂 teraz znowu czekam na jej sezon! A w tym czasie szukam innych warzyw do zrobienia brownie

  3. Dajana pisze:

    Jeżeli w przepisie są bataty, a do tego z przepisu wychodzi brownie to to musi być pyszne! Nie ma innej opcji ❤️

  4. Julia pisze:

    Wyglada przepysznie. Muszę wykorzystać Twój przepis

  5. Bardzo ciekawy blog. Jestem pod wrażeniem. Na pewno będę częściej tutaj zaglądać. Lubię blogi o takiej tematyce.

  6. pobocza pisze:

    Ciekawy blog. Jestem pod wrażeniem. Będę częściej tutaj wpadać. Podoba mi się tematyka bardzo.

  7. EllaCanto pisze:

    Lubię takie zakalcowate ciacha <3

  8. Anonimowy pisze:

    To ciasto z batatów jest pyszne!

  9. justyna Mróz pisze:

    Świetnie wygląda <3
    koniecznie musze spróbować ;d
    Pozdrawiam,

Dodaj komentarz:

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Instagram @stylowoizdrowo