Czy wiesz jak przygotować dynię, żeby nie była szkodliwa?

Czy dynia jest zdrowa? Czy możliwe jest zatrucie pestkami dyni? Spróbuj zjeść je na surowo, a zobaczysz jakie przykre dolegliwości może wywołać – biegunkę, zatrucie, ból brzucha… Niestety, ale dynia zawiera substancje anty-odżywcze. Na szczęście częściowo można się ich pozbyć – zobacz jak!
 
Dynia kojarzy się raczej ze zdrowiem, szczególnie odmiana hokkaido, którą kupisz także w sklepach ze zdrową żywnością. No cóż… prawda jest taka, że mimo iż dynia zawiera bardzo dużo witamin, ma w sobie także substancje anty-odżywcze, którymi są LEKTYNY! Te podłe białka szkodzą naszemu organizmowi i m.in. doprowadzają do syndromu nieszczelnego jelita, hamują wchłanianie cennych składników, zaburzają proces trawienia, a nawet mogą powodować zlepiania się krwinek.
 
Lektyny szkodzą naszemu zdrowiu, bo po prostu nasz organizm nie umie sobie z nimi poradzić. Wiele z nich działa prozapalnie, neurotoksycznie, immunotoksycznie i cytotoksycznie. Mówi się także, że lektyny pośrednio odpowiedzialne są za przyrost masy ciała, zły stan zdrowia, choroby autoimmunologiczne, a także syndrom nieszczelnego jelita!!!

Skórka i nasiona dyni niezdrowe!

Mimo, że wszędzie wyczytasz, że pestki dyni są spoko. To ja uświadamiam Cię, że nie, bo zawierają bardzo duże ilości lektyn! Lektyny w większości znajdują się w skórce oraz nasionach, dlatego też nigdy nie jedz skórki z dyni i unikaj jedzenia pestek. Jeśli cierpisz na chorobę autoimmunologiczną (np. hashimoto) lub syndrom nieszczelnego jelita koniecznie przejdź na dietę bez lektyn.

Jak przygotowywać poprawnie dynię?

Jeśli do tej pory gotowałaś dynię w tradycyjny sposób lub piekłaś ją w piekarniku to robiłaś to źle. Żeby pozbyć się z dyni większości lektyn ugotuj ją w szybkowarze i zrób puree, które będziesz następnie mogła użyć do przygotowania pysznych i zdrowych dań. Puree z dyni możesz także zamrozić!

To ważne, żeby do gotowania dyni użyć właśnie szybkowaru. Warunki, które panują w szybkowarze (wysokie ciśnienie) pomagają usunąć lektyny z niektórych pokarmów m.in z dynii. Gotowanie w szybkowarze pozwala zachować większe ilości składników odżywczych w porównaniu do innych metodach gotowania. Unikaj wolnowarów, ponieważ zwiększają one zawartość lektyn w produktach ze względu na niską temperaturę!Mam nadzieję, że od dziś będziesz przygotowywać dynie w poprawny sposób i dzięki temu, nie będziesz odczuwała dolegliwości związanych z trawieniem i jelitami. Ból brzucha po pestkach dyni może być naprawdę nieznośny.
 

Obserwuj nas na Instagramie i bądź na bieżąco!


Powiązane posty

Jak rozłożyć makro na posiłki?

Rozkład makro w diecie określa, jaki procent całkowitej liczby kalorii pochodzi z każdego z grupy makroskładników, czyli węglowodanów, tłuszczy i białka. Zrównoważone spożycie makroskładników jest

9 odpowiedzi

    1. W pestkach dyni nie ma glutenu, ale są inne lektyny, które uszkadzają jelita. Jeśli jesteś chora na celiakie – masz uczulenie na gluten, ale bardzo prawdopodobne że jesteś uczulona także na inne lektyny.
      Jeśli zjesz garść pestek dyni i odczujesz dolegliwości takie jak: wzdęty brzuch lub ból brzucha zdecydowanie odstaw pestki.

  1. Hej, tu The Student Cookbook, zmieniłam nazwę bloga 🙂 Szczerze mówiąc wiedziałam o szkodliwości skóry i pestek, ale nie wiedziałam, że powinno się gotować w szybkowarze. Czy jest jakaś alternatywa w stosunku do szybkowaru? Nieco mniej szkodliwa? Szybkowaru nie posiadam i przez najbliższy czas na stancję nie będę inwestować, a dynię kocham 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *