Stylowo i Zdrowo

Domowe pesto z bazylii z makaronem

Bazyliowe pesto to moje odkrycie tego miesiąca. Jest mega mega smaczne, szybkie w przygotowaniu i przede wszystkim zdrowe! Przy okazji przygotowywania pesto zupełnie przypadkiem zrobiłam do tego cudowny sok 🙂 Koniecznie zrób ten zestaw na najbliższy obiad!

Bazyliowe pesto

B41 W78 T44 – 2 porcje
Składniki:
Pęczek bazylii
25 ml oliwy z oliwek
25 g migdałów
20 g parmezanu
ząbek czosnku
30g naturalny izolat białka
szczypta suszonego jalapenio (zielone)
pieprz, sól
woda
100 g makaronu durum

Przygotowanie bazylii – mycie i pozbywanie się pestycydów: przez 5 minut moczymy bazylię w wodzie z dodatkiem octu jabłkowego (0,5 łyżki stołowa na 2l) i następnie przez kolejne 5 minut moczymy ją w wodzie z dodatkiem 2 łyżek sody kuchennej. Na koniec płuczemy w czystej wodzie i gotowe.
Przygotowanie pesto:
Migdały i czosnek rozdrobnij w malakserze, następie dodaj bazylię, oliwę z oliwek, jalapenio, pieprz, sól i blenduj do uzyskania gładkiej masy. Parmezan zetrzyj na tartce o drobnych oczkach, część parmezanu dodaj do pesto a część zostaw do posypania na wierzch potrawy.
Bazyliowe pesto możesz zjeść:
–  z makaronem (np. marchwekowym tak jak ja)
– z makaronem i pomidorkami koktajlowymi
– z caprese
– na kanapce jako dodatek
– do jajecznicy
– jako wypełnienie roladki drobiowej
Podziel się:
Komentarze (4):
  1. Paulina K pisze:

    nigdy nie jadłam pesto.

    1. Koniecznie spróbuj, jest mega smaczne, sama nie wierzyłam dopóki nie spróbowałam 🙂

  2. Ale pycha, chyba zrobię bo nigdy nie jadłam 🙂

  3. DaisyLine pisze:

    Proste, pyszne i zdrowe. 🙂
    Pozdrawiam,
    DaisyLine

Dodaj komentarz:

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Instagram @stylowoizdrowo