Karolina odnowa recencja

Karolina odnowa
Karolina odnowa recencja

Niedawno (16 kwietnia 2015) miała miejsce premiera nowej książki Karoliny i Macieja Szaciłło „Karolina odNOWA”. Tak się złożyło, że krótko po premierze trafiła w moje ręce i została poddana testom. Co z tego wynikło przeczytajcie sami.

„Książę uzupełnia 69 przepisów na proste i szybkie dania, które pomogą nam wrócić do młodzieńczej formy” – czy proste? Tak, ale pod warunkiem, że masz w domu wszystkie wyszukane, zdrowe produkty np. kiełki fasolki mung albo czarny sezam. Czy szybkie? Na pewno takie się znajdą, ale nie wszystkie. Autorzy zapewniają, że dania te pomogą wrócić do młodzieńczej formy i ja im wierzę. Wierzę ponieważ produkty, które znajdują się w przepisach są zdrowe, zawierają przeciwutleniacze, witaminy i minerały. Połączenia smaków, są wyszukane, nietuzinkowe, a nawet intrygujące. To nie są zwykłe przepisy, to kwintesencja smaku.

„Jeśli nie masz 30 minut w ciągu dnia, 

żeby usiąść i spokojnie zjeść obiad, to na co w ogóle masz czas?”

„Karolina odNOWA” to pierwsza książka w której zwraca się uwagę na emocje jakie towarzyszą posiłkom, znajdziemy w niej ćwiczenia oddechowe, trochę jogi i trochę ajurwedy.

Autorzy doradzą jak zdrowym jedzeniem przeciwdziałać skutkom stresu i poprawić sobie nastrój.

To nie jest książka dla osób raczkujących w zdrowym odżywianiu, ani dla leniwych. To książka dla fascynatów i poszukiwaczy nietuzinkowych zdrowych smaków. Kiedy pierwszy raz wzięłam książkę do ręki miałam ochotę odłożyć ją na półkę i o niej zapomnieć, zniechęciły mnie trudno dostępne produkty, ale zrobiłam drugie podejście i znalazłam przepisy, które mogłam od ręki zrobić w domu. Nie jest ich jednak zbyt wiele. W poprzedniej książce „Karolina na detoksie” takich przepisów do zrobienia „od ręki” jest zdecydowanie więcej.

Karolina odnowa recencja

Mimo wszystko, zamierzam podjąć wyzwanie i przygotować większość przepisów z tej książki w swojej kuchni, mam już swoich faworytów.

Powiązane posty

Jak rozłożyć makro na posiłki?

Rozkład makro w diecie określa, jaki procent całkowitej liczby kalorii pochodzi z każdego z grupy makroskładników, czyli węglowodanów, tłuszczy i białka. Zrównoważone spożycie makroskładników jest

10 odpowiedzi

  1. Ja dopiero zaczynam ze zdrowym odżywianiem tak na poważnie dlatego do książki zajrzę jak już będę na odpowiednim etapie. Aczkolwiek już dawno uświadomiłam sobie, że posiłki w biegu niczemu dobremu nie służą. Staram się więc jeść powoli, nie w biegu i zdrowo 🙂

  2. Piszesz o wyszukanych produktach, więc może jeżeli nie do codziennej diety to chociaż ku uciesze gości? Chyba muszę zajrzeć do tej książki, lubię zaskakiwać przyjaciół ciekawymi smakami:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *