Stylowo i Zdrowo

Pasztet z indyka

  25.01.2018   9
pasztet drobiowy

Czy można zrobić smaczny pasztet, który się nie kruszy, nie jest zbyt suchy ani zbyt wilgotny, a w składzie ma warzywa i chude mięso? Tak! Ten pasztet z indyka jest wyjątkowy. Bardzo smaczny, prosty w przygotowaniu, idealny na kanapkę. Pokochasz ten prosty przepis.

pasztet domowy, pasztet z drobiu

Pasztet z indyka i warzyw

B58 W4 T8 – 3 porcje

Składniki:
250 g filetu z piersi indyka
6 dużych pieczarek
1,5 średniej cukinii
kawałek pora
1 jajko
natka pietruszki
koperek
przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, pieprz cayenne, suszona cebula, czosnek
lub przyprawa do kurczaka

Wykonanie: 
Cukinię, pieczarki i pora zetrzyj na tartce, następnie odsącz je z soków.
Koperek i pietruszkę drobno posiekaj.
Mielone mięso z indyka, starte warzywa, posiekaną natkę pietruszki, koperek i przyprawy mieszamy dokładnie, aż do połączenia się składników.
Ciasto na pasztet przełóż do formy i piecz ok. 40 minut w temp. 180-200 st (aż do suchego patyczka).

Żeby skomponować pełnowartościowy obiad potrzebujesz chleba gryczanego, ogórki kiszone (o z nimi smakuje wybitnie) i 5 gram masła ghee.

Smacznego!
Podziel się:
Komentarze (9):
  1. Uwielbiam pasztety mięsne, szczególnie drobiowe. Zapisuję przepis! 🙂

  2. moja mam raz robiła taki domowy i nawet nie pamiętam, czy go w ogóle spróbowałam 🙂 ten wygląda smacznie 😉

  3. Jeszcze nie robiłam własnego pasztetu! Twoja propozycja wygląda cudnie!!! 🙂

  4. Zareczona.pl pisze:

    Bardzo ciekawy wpis. Dużo nowych rzeczy się dowiedziałam. Jest to świetna inspiracja dla mnie.

  5. imAnna pisze:

    Wygląda smacznie i na pewno takie jest 🙂
    Na pewno sobie coś takiego zrobię 🙂

  6. Dorota Toja pisze:

    A ile pieczarek dodać do pasztetu?

    1. Hmm… kilka sztuk, zależy też od ich wielkości. Ja użyłam 5 takich większych.

  7. Witam a foremka o.jakich wymiarach ?

Dodaj komentarz:

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Instagram @stylowoizdrowo