Stylowo i Zdrowo

Przepis na chleb z kaszy gryczanej

  13.05.2018   2
chleb z kaszy gryczanej

Czy chleb jest zdrowy? Ten tak! Podrzucam przepis jak zrobić smaczny chleb z kaszy gryczanej. Jest to chleb bezglutenowy, który możesz jeść codziennie. W końcu jest z czego zrobić pyszne kanapki.

Chleb z kaszy gryczanej

10 porcji

Składniki na dwa małe chlebki:
500 g kaszy gryczanej białej niepalonej (koniecznie niepalona!)
1 łyżka soli (np. himalajskiej)
1 łyżka czarnuszki
1 łyżka oregano

Przygotowanie:
Białą niepaloną kaszę przesyp do dużej miski i zalej ciepłą wodą, tak żeby cała kasza była pod taflą wody.
Miskę przykryj ręcznikiem i odstaw na 24 godziny, przez ten czas kasza będzie pęczniała i pochłaniała wodę – kontroluj, żeby kasza cały czas była przykryta wodą.
Po 24 godzinach przepłucz i odcedź kaszę, a następnie zblenduj ją z solą, czarnuszką i oregano. 
Ciasto przełóż do dwóch niewielkich podłużnych form lub jednej dużej i piecz w temp. 200-230 C około godzinę.
chleb bezglutenowy
chleb z kaszy gryczanej niepalonej
Podziel się:
Komentarze (2):
  1. Dajana pisze:

    Ależ smakowite kanapeczki ❤️ Teraz nie mam wyjścia, muszę upiec chleb! ��

  2. Totalextreme pisze:

    mniaaam, muszę w końcu wypróbować!

Dodaj komentarz:

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Instagram @stylowoizdrowo